Tudomány

Ez már a vég… Műanyagkéreg képződik a partmenti sziklákon világszerte a műanyagszennyezés miatt!

Portugál kutatók figyeltek fel valami rendkívül riasztóra…

A mikroműanyag szennyezés elérte a bolygónk elemi szintjeit is. Már nem csak a tengerekben, óceánokban van jelen, és nem is csak az élőlények és az emberek szervezetében, hanem a közvetlen partmenti környezetben is.

Nemrégiben portugál kutatók ugyanis félelmetes jeleit találták annak, hogy a műanyag hová rakódik még le a természetben.

Hirdetés

Világszerte megjelent ugyanis a partmenti sziklákra ragadva egyfajta “szintetikus”, mérgező kéregként…

Ijesztő jelek

A leginkább használt rágógumira vagy kinyomott fogkrémre emlékeztető foltok nem csupán aggasztó jelei az óceánokban felhalmozódó hulladék problémájának, hanem fenyegetést jelentenek a sziklákon élő és táplálkozó organizmusokra nézve is.

“Ahogy a nagy méretű műanyagdarabok a sziklás partokhoz csapódnak, a kőzeteken kialakulnak ezek a műanyagkérgek, hasonlóan az algák vagy zuzmók megtelepedéséhez”

– mesélte Ignacio Gestoso ökológus, a tanulmányt jegyző egyik kutató.

A begyűjtött minták kémiai elemzése révén a kutatók megállapították, hogy a műanyagfoltok legfőbb alkotóeleme a polietilén, amely a legszélesebb körben használt műanyag és, amelynek legnagyobb felhasználója a csomagolóipar.

Polietilon kéreg a sziklákon

A kutatók szerint a vizsgált sziklák felszínének már csaknem 10 százalékát ez a polietilén kéreg borítja.

Ami még riasztóbb, az a megfigyelés, mely kimutatta, hogy a sziklákon élő organizmusok megpróbálják a műanyag réteget is “elfogyasztani”, ezáltal ezek az organizmusok is folyamatosan károsodnak és mutálódnak.

Lényegében beláthatatlan következménye vannak az emberiség műanyga használatának.

Sokan mára odáig jutottak, hogy azt mondják, hogy soha nem kellett volna feltalálnia az embernek a műanyagot, és hogy ez az anyag lesz az, mely elpusztíthat mindent lassan majd a bolygónkon.

Hirdetés

A tanulmány a Science of the Total Environment című folyóiratban került publikálásra.

A műanyag foltok rendkívül aggasztják most a tudósokat, mert ez egy újabb jele annak, hogy a műanyag mindenhová eljut, rárakódik dolgokra, és tönkretesz maga körül mindent.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!