Érdekes világ

Ez már Isten büntetése? Szavannává válhat az Amazonas-medence őserdője!

Nagyon nagy a baj, a szakértők szerint ha nem kezdünk el valamit cselekedni, akkor a világ teljes mértékben elsivatagosodhat, az esőerdők pedig elszavannásodnak.

Drámai mértékű tüzek

Nem az oxigéntermelés szempontjából lenne katasztrófa az Amazonas-vidék esőerdeinek elvesztése, bár végső soron bizony az sem lenne elhanyagolható.

Az oxigén a légkörben ugyanis érzékelhető mértékben csökkenne, ami végső soron óriási negatív hatással lenne mindenre, szinte a teljes ökoszisztémára.

Hirdetés

Rendkívül éles, ideológiai szempontoktól sem mentes vitákat váltott ki az Amazó­niát érintő ökológiai katasztrófa híre. Idén eddig hetvenötezer erdőtüzet regisztráltak a térség őserdeiben.

Ráadásul más kontinenseken is rengeteg erdőtűz alakult ki, ezek egy része pedig szándékos gyújtogatás.. az ember talán megérett a pusztulásra…? Ki tudja…

Az Amazonas medence és annak esőerdője az oxigéntermelés 20%-áért felel, vagyis kritikus jelentősége van annak, hogy sikerül-e a területet megmenteni.

Esőerdőből szavanna, globális kataklizma

A leégetett erdőterületeken létrehozott lágyszárú ültetvények korántsem kötnek meg annyi szén-dioxidot, mint az erdő.

Az igazi problémát a brazil vezetés által engedélyezett erdőirtások jelentik – hangsúlyozták a szakértők

Hozzátéve, a biológusok attól félnek, ha így megy tovább, az Amazonas-vidék átbillen egy szavannai állapotba, és ekkora olyan mennyiségű szén-dioxid kerülhet a légkörbe, ami már nem kezelhető semmilyen klímaegyezménnyel.

Ez egy olyan globális átbillenési pont, amit aligha lehetne normálisan kezelni, és a bajbekövetkezte után már csak “kármentésre” lenne lehetőség.

A Föld most úgy tűnik, mintha világszerte lángokba borul volna.

Az emberiség felelőssége ha minden kihal

Egy biztos: soha ilyen eseménysorozat korábban nem volt a Föld történetében, éppen ezért az emberi fajnak óriási felelőssége van abban, hogyan pusztul el minden körülötte.

Hirdetés

A mi felelősségünk lesz, ha a teljes élővilág, és az őserdők ökoszisztémája semmivé válik.

A Csendes-óceánt már kiirtottuk, a jelentések szerint közel kétharmada kiürült.

Úgy tűnik, most a világ még megmaradt, több ezer éves esőerdői kerültek sorra…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!