CímlapsztorikÉrdekes világ

Ezek már a süllyedő világ utolsó napjai? Jön az összeomlás, ami mindenki életére hatással lesz?

A sötét fellegek már a fejünk fölé gyűltek és hamarosan “ránk szakad az ég”. Eddig csak riogattak a világ végével és sohasem jött el. Most azonban minden másképp lesz…

Korábban azt gondoltuk, hogy a gazdasági válság után jön a gazdaság fellendülése, ezért alkalmazkodni kell az új feltételekhez és csak várni kell.

Mindannyian azt reméljük, hogy a válság nem érint bennünket, vagy fel tudunk készülni erre a helyzetre, de ezúttal minden másképp lesz.

Hirdetés

A közelgő összeomlás elől még a legfejlettebb országokban sem bújhat el senki elegendő pénzzel és jól fizetett munkával.

Nem számít, hogy valaki egy cég vezetője, vállalkozás tulajdonosa, vagy menő szakember, ez a válság senkit nem kerül meg.

A gazdaság piaci modelljében az áruk és szolgáltatások mennyiségét a pénzkínálattal kell egyensúlyban tartani.

Ha több a pénz, és nem látnak el áruk tömegével, akkor egyszerűen leértékelődnek, ami minden áru és szolgáltatás árának növekedéséhez vezet. Ismeretes, hogy az Egyesült Államok Federal Reserve Bankja 2007-től 2010-ig 16,1 billió dollár kamatmentes hitelt nyomtatott ki és osztott szét a legnagyobb amerikai bankok számára (összehasonlításképpen: az USA GDP-je 2010-ben 14,58 billió dollár volt, a teljes államadósság pedig több mint 15 billió dollár).

A járvány idején több mint 5,9 billió dollárt nyomtattak az Egyesült Államokban és 2,5 billió eurót Európában.

Ezek a készpénzinjekciók inflációhoz, a lakosság vásárlóerejének csökkenéséhez és drasztikus áremelkedéshez vezettek.

Az infláció visszaszorítása érdekében az országok nemzeti bankjai kamatot emelnek. Ez azt jelenti, hogy az összes hitel költsége minden országban drágul a vállalkozások és a fogyasztók számára egyaránt.

Ez a helyzet a világadósság kritikus növekedésével függ össze. 2021-ben a
világ adósságválságba süllyedt, most pedig 2022-ben a globális adósság 305 billió dollár (a világ GDP-jének 348%-a).

A fejlett országok külső adóssága ennek kétharmadát teszi ki. Az adósság legnagyobb növekedése az Egyesült Államokban és Kínában következett be.

Hirdetés

Kínában ez jelzáloghitel-válságot váltott ki, ami megrázta az ország gazdaságát. A jelzáloghitelek 30%-a rossz adósság, amelyet soha nem fizetnek vissza.

A kínai fejlesztők egész új épülettömböket rombolnak le, mert az eladatlan lakások rezsiköltsége az új építőket terheli, és ez nagyon veszteséges.

Az adósságállomány és az infláció növekedése nagyon erős hatással van az országok gazdaságára. Az emelkedő kamatok miatt az országoknak többet kell fizetniük az állami hitelekből.

Ez azt jelenti, hogy az adónk, vagyis a pénzünk nem az életünk javítására, a szociális juttatásokra, az
orvostudományra, az oktatásra megy el, hanem a Nemzetközi Valutaalaphoz, a Világbankhoz és más pénzügyi szervezetekhez kerül, amelyektől az országok hitelt vettek fel.

A gazdasági válság tovább erősödik a geopolitika miatt, amely világszerte kiváltotta az energiaválságot. A világgazdaság rohamos hanyatlásban van.

A 2022-es gazdasági válság stagflációhoz vezetett, és ez csak tovább romlik, vagyis a gyors infláció hátterében az áruk és termékek ára továbbra is jelentősen emelkedik, a termelés visszaesik, rendkívül nehéz lesz munkát találni, és csökkennek a bérek. Sok áruból és termékből már hiány van, és ezek egy része teljesen eltűnik.

Ez éhezéshez, áramkimaradásokhoz és üzemanyaghiányhoz vezet.

A szegénység mai világunkban a norma. A Világbank szerint a világ lakosságának csaknem fele (46%) kevesebb, mint napi 5,5 dollárból él – ez havi 165 dollár (66000 Forint). Ennyiért az embereknek nemcsak élelmet kell biztosítaniuk, hanem rezsit, bérleti díjat, létfontosságú eszközöket és gyógyszereket is fizetniük.

De még ha a legfejlettebb országokat vesszük is, ott is nagyon sok lesz a szegény ember. Az USA-ban – 50 millióan (a teljes népesség 16,6%-a) élnek a szegénységi küszöb alatt, az Egyesült Királyságban – 14,5 millióan (21,6%), Németországban – 13,8 millióan (16,48%), Japánban – 20
millióan (16%).

Annak ellenére, hogy ezek az országok rendelkeznek a legfejlettebb gazdasággal, a gyermekszegénység tombol bennük. Ennek megfelelően, ha egy gyermek szegény családba született, akkor nincs lehetősége jó oktatásra, minőségi gyógyszerre vagy lakhatásra.

A fogyasztói formátum paradoxona, hogy egy ilyen társadalomban hatalmas mennyiségű forrás és pénz van, de ezek a lakosság többsége számára nem elérhetőek.

A lakosság 70%-a szegénységben él, miközben a népesség 1%-a több tőkével rendelkezik, mint a bolygó összes többi embere együttvéve, és a tőkéje még válság idején is tovább növekszik. Tehát a gazdagok gazdagabbak, a szegények szegényebbek lesznek.

Magának a fogyasztói rendszernek az a lényege, hogy egyesek mások rovására gazdagodnak, vagyis mindig kell lenni tulajdonosoknak és azoknak, akik ezeknek a tulajdonosoknak dolgoznak. Egy ilyen gazdaság nem működik másként – valójában ez ugyanaz a rabszolga tulajdonosi
formátum, amelytől azt hittük, megszabadultunk.

Maga a gazdasági rendszer úgy van kialakítva, hogy maga generál válságokat, egyeseket adóssággödörbe taszít, míg másokat mindenki más fölé emel. Ugyanakkor hatalmas mennyiségű erőforrás és pénz van, de ezek a Föld leggazdagabb embereinek 1%-ához tartoznak.

Jelenleg a kormányok még mindig fedezik a földi változások okozta katasztrófákból származó pusztítások újjáépítésének költségeit, többek között nagy, hosszú lejáratú hitelekkel, de eljön az a pont, amikor pénzügyi rendszerünk már nem lesz képes ellátni azt a kolosszális pusztítást,
ami a jövőben bekövetkezik.

Az alábbi grafikonon előrejelző becsléseket látunk a földrengések számának növekedéséről az elkövetkező években.

Ezért a klímakatasztrófák növekedése miatt már 2030-ban a világgazdaság összeomlását jósolják.

Így a globális GDP hamarosan nem fogja tudni fedezni az összes veszteséget. Valójában mindössze 6-7 évünk lehet, és akkor ezek a folyamatok csak rosszabbodnak, és a gazdaság modern modelljében már nem tudunk megoldást találni.

Mintha lyukakat foltoznánk be egy süllyedő hajón.

Annak a társadalomnak a fogyasztói formája, amelyben élünk, már rég kimerítette önmagát. A most működő gazdasági rendszer modellje az egész emberiség fennmaradása szempontjából káros.

Jelenleg az emberek öntudata még nem áll készen az egyenlőségre.

És ha bevezetik a feltétel nélküli jövedelmet, akkor minden bizonnyal sok olyan személy lesz, aki többet akar és meg is próbál majd szerezni, többek között más emberek megtévesztésével és kizsákmányolásával. Ilyen az ember természete.

Forrás: ÚjVilágtudat

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.