CímlapsztorikEgészségünk

Ezért nem voltak ételallergiásak a szüleink? Kötelező olvasmány, mindenkinek tudnia kellene róla!

Érdemes elolvasni! Elgondolkodtató… Ki mit gondol?

A nagyszüleink korosztályában még egyáltalán nem volt jellemző az ételallergia, ami csak az utóbbi évtizedekben nyert tért egyre növekvő mértékben.

Vajon mi lehet az oka, hogy az emberek egyre érzékenyebbé váltok az elfogyasztott ételekre?

Hirdetés

Először is nagyszüleink és dédszüleink még általában olyan ételeket fogyasztottak, amelyeknek aktuálisan éppen szezonja volt.

Vegyszerektől mentes, termelőktől származó, vagy a saját kertjükben megtermesztett ételekről volt szó, amelyek nem tartalmaztak tartósítószereket, és természetesen frissek voltak.

A frissen vágott állatok húsa, és a frissen fogyasztott zöldségek és gyümölcsök sokkal több tápanyagot biztosítottak a szervezetük számára, mint ami ma elérhető.

Másrészt nem volt rájuk jellemző se a mértéktelen túlfogyasztás, sem pedig az ezt ellensúlyozni hivatott diéta, illetve kalóriaszámlálás.

Annyit ettek, ami megtermett, és ami elérhető volt számukra, de egyébként is kemény munkával teltek a mindennapjaik, így a kalóriabevitelük sokszor pont arra volt elég, hogy emellett az életmód mellett fenntartsák magukat.

Mivel az emberi test hosszútávon erre a működése van kitalálva, így nem keletkezett rajtuk zsír többlet, és természetesen nem ismerték a diétát sem.

Harmadszor: nem léteztek feldolgozott ételek.

Az ételt otthon főzték, és étterembe sem nagyon jártak.

Természetesen génmódosított élelmiszereket sem lehetett kapni, nem léteztek a stabilizátorok, és az adalékanyagok. Nem voltak hormonkezelt, illetve “E- számokat” tartalmazó élelmiszerek, és az általuk fogyasztott élelmiszerek nem nagyüzemekben készültek.

Hirdetés

Számos olyan része van az állatoknak, amelyet manapság már kevesen fogyasztanak, pedig nagyon egészségesek.

Így például az állati belsőség, vagy a csont- és erőlevesek készítése akkoriban jellemző volt, mivel rá voltak szorulva, hogy az állat minden részét hasznosítsák.

Sokan arról is tudtak, hogy ezeknek az ételeknek gyógyító, illetve az egészségre rendkívül jótékony hatásuk van.

Ellenben a mai ember sokszor kényelmességből és azért, mert válogatósabb az elődeinél, ezeket a részeket sokszor félredobja, vagy nem vásárolja meg.

Az orvostudomány mai szemmel kezdetleges állapota kétségtelenül hozzájárult ahhoz, hogy az átlagos várható élettartam akkoriban alacsonyabb legyen.

Azonban azoknál az embereknél, akik csak kevésbé súlyos betegséggel küzdöttek, hosszú távon kifejezetten előnyösnek bizonyult, hogy nem jártak állandóan orvoshoz, így sokkal kevesebb orvosságot szedtek be, sokkal kevesebb kemikáliát vettek magukhoz.

Hittek a természetes gyógyításban, vagy abban, hogy a betegségeket meg kell előzni, erőlevest, csontlevest készítettek, illetve gyógynövényeket alkalmaztak ebből a célból.

Nem minden esetben voltak tudatosak arra, hogy az általuk bevitt ételek lényegében orvosságként is funkcionálnak, azonban olyan helyes szokások szerint éltek, amelyek ezt sokszor még tudatosság nélkül is támogatták.

És hetedszer: rengeteg időt töltöttek a szabadban, munkavégzéssel, nem jártak edzőterembe, nem végeztek ülő munkát, hanem a szabadban dolgoztak, és ott is kapcsolódtak ki!

Röviden összefoglalva: az emberi test nem arra lett kitalálva, ahogyan az utóbbi évtizedekben bánunk vele, és az ételallergia nagyon sok esetben valószínűleg ennek az egyik következménye!

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!