CímlapsztorikEgészségünk

Ezt szeded? Kisebb eséllyel halsz bele a koronavírusba!

Milliók szedik világszerte, kimutatták hogy megelőzi a koronavírus súlyos állapotát!

Világszerte milliók szedik napi rendszerességgel a sztatin tartalmú gyógyszereket: egy friss kutatás szerint nekik koronavírusos megbetegedésük esetén kisebb esélyük van arra, hogy belehaljanak a fertőzésbe.

A szerek vérerek gyulladását csökkentő hatása lehet a felelős ezért az előnyért a The Guardian cikke szerint.

Hirdetés

A PLOS Medicine című szaklapban tették közzé a tanulmányt, mely szerint a sztatinok szedése a koronavírusban való elhalálozás némileg alacsonyabb kockázatával jár együtt.

A szakértők azonban óvatosságra intenek az eredményekkel kapcsolatban, és hangsúlyozzák, hogy nem bizonyítják, hogy a sztatinok csökkenthetik a halálozási arányt.

“Mindent egybevetve, eredményeink a világjárvány idején az ajánlásoknak megfelelően támogatják a sztatinok további alkalmazását olyan állapotokban, mint a szív- és érrendszeri betegségek és a magas vérzsírszint”

– mondta el Viktor Ahlqvist, a Karolinska Institutet Globális Közegészségügyi Tanszékének munkatársa, a tanulmány egyik szerzője.

A kutatók ugyanakkor figyelmeztettek arra, hogy randomizált kutatások szükségesek eredményeik alátámasztására.

“A koronavírus nagyon súlyos tüdőgyulladást okozhat, de az erek gyulladását is egyben.

Mivel a sztatinok csökkentik az erek gyulladását, sok vita folyt arról, hogy javíthatják-e a koronavírusos betegek kilátásait.

A tanulmány nem bizonyítja, hogy a sztatinok csökkentik a halálozást, de ad néhány támpontot.

Megfigyeli, hogy a sztatinokat szedő emberek kisebb valószínűséggel haltak meg, mint a hozzájuk hasonló, sztatinokat nem szedő emberek.

Hirdetés

Ez azonban nem bizonyítja, hogy a sztatinok okozták a csökkent halálozási arányt; ehhez randomizált, kontrollált vizsgálatra van szükség”

– erősítette meg,

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.