CímlapsztorikEgészségünk

Fehér halál, avagy keserédes tanulságok a minket mérgező édesítőszerekről

Erről nem beszélnek sem az orvosok sem a mainstream média!

Az édesítőszert sokan hívják fehér halálnak.

Hogy ez mennyire indokolt vagy nem indokolt, az már más kérdés.

Hirdetés

Azonban a tudományos vizsgálatok alapján azt lehet mondani, hogy jogos a vita arról, hogy van-e egészségkárosító hatása.

Ma ugyanis már számos tanulmány bizonyítja, hogy a 90-es évek óta tudnak arról, hogy lehetnek, sőt, vannak is, ma már egy részük bizonyítható.

Azonban élelmiszeripari érdekek és a profit miatt engedélyt kaptak az édesítőszerek és alkotóelemeik.

Pedig már akkor tudták, hogy ennek súlyos generációs katasztrófa lesz a böjtje.

A szacharinok a legveszélyesebbek, ma is forgalomban vannak.

Ezekről a mainstream médiában alig beszélnek, pedig ha az embereke ezt tudnák, jelentősen megcsappanna ezen iparág bevétele.

Háromszázszor édesebb, mint a cukor, főzésálló, csak fémes utóíze miatt fanyalogtak sokan rá.

A szacharint örök gyanakvás kísérte mint nem természetes anyagot, s az 1970-es években kimutatták, hogy nagy mennyiségben patkányoknál hólyagrákot idézhet elő. Kitört a pánik, ám embernél ilyen hatást soha nem tapasztaltak, és 1992-ben kiderült, hogy a patkányok – mint sokan sejtették addig is – egészen másként működnek.

Azonban a gyanú a mai napig fennáll…

Hirdetés

Az aszpartám sem veszélytelenebb, noha itt sincsenek egyértelmű tények, mégis a sok sejtés és egyes tudományos eredmények azt sejtetik, hogy lehet vele komoly egészségügyi gond.

Vajon miért állt ellen az FDA oly sokáig az aszpartám engedélyezésének? A kérdés nem élelmiszeripar-történeti érdekesség, hanem húsba vágóan mai kérdés.

Az FDA történetében először bűnügyi nyomozást indítottak a gyártó cég ellen azzal a gyanúval, hogy cég az aszpartám biztonságosságát hamis adatokkal akarta igazolni.

A gyártócég belátta, hogy így nem fog sikerülni az engedélyeztetés. Gondolnánk, módosított az aszpartám összetételén, vagy új vizsgálatokat rendelt el.

Nem ez történt: új embereket szerződtetett, akik politikai befolyásuk révén az akkor elnökké iktatott Ronald Reagenen keresztül elérték, hogy az FDA új vizsgáló bizottságot hozzon létre az aszpartám kérdésében.

De még ez az új bizottság is leszavazta az engedélyezést, sebtiben hát még ezt a bizottságot is át kellett alakítani. Az engedélyezési eljárás tehát bohózattá, de a végeredmény a fogyasztókra nézve tragédiává vált.

Az aszpartám története előrevetítette azt az új korszakot, amelyben az élelmiszer és gyógyszerengedélyezési eljárások többé már nem a fogyasztók, hanem a gyártók érdekeit szolgálják.

Az aszpartámnak azonban nem csak ez a tragikus, hanem az, hogy a legújabb kutatások egyre több kapcsolódási pontot vélnek felfedezni egyes daganatos megbetegedések és az aszpartám túlzott és hosszú távú fogyasztása között.

Egyes kutatások szerint például akár leukémiát is okozhat.

Rengeteg más mesterséges édesítőszer van, amikkel kapcsolatban felmerült az egészségügyi kockázat.

Ezek után kétszer-háromszor gondold át, hogy mit fogyasztasz.

Nem azt állítjuk mi sem, hogy ezek együtt járnak törvényszerűen a a betegségekkel, de érdemes figyelemmel követni azt, hogy mi a tudomány és a tudósok aktuális véleménye ezekkel kapcsolatban.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.