CímlapsztorikEgészségünk

Fél perc melegítés után rákkeltő anyagok szivároghatnak a teflon serpenyőkből

Olyan vizsgálati és kíséreti eredmények láttak napvilágot, ami után már másnap ki fogod dobni a teflon serpenyőidet. Így mérgeznek minket?!

Az örökéletű bevonatról egyre másra derülnek ki igen sokkoló dolgok.

A teflon az emberiség nagy találmánya, még a tankok páncélzatának is fontos eleme volt, mivel vízlepergető, tapadásmentes felületet eredményez.

Hirdetés

Arról már kevés szó esik, hogy a teflongyártás eredeti helyszínén olyan mértékű volt a szennyezés, hogy rengeteg családnál alakultak ki daganatos megbetegedések és a DuPont vállalat megpróbálta ezt elhallgatni.

A hatásmechanizmusa azon alapul, hogy ezt a nagy molekulasúlyú polimert a folyadékok nem nedvesítik.

Erős szén-fluor kötése teszi ellenállóvá, az eddigi vizsgálatok viszont még mindig nem tudták egyértelműen eldönteni, hogy a csodás tulajdonságai révén vajon nem okoz-e rákot vagy más megbetegedést az emberi szervezetben.

Azonban nemrég konkrét kísérletek bizonyítottak egy igencsak sokkoló hatást.

Kiderítették, hogy a teflonon megjelenő aprócska repedésen keresztül rögtön ezernyi műanyagrészecske áramlik elő, ami viszont egyértelműen káros az egészségre.

Minderre egy új tanulmány mutatott rá, kifejtve, hogy a teflon és más hasonló elven működő bevonatok idővel a használat (és mosás) során elkopnak, ami nyilvánvalóan ront a hatékonyságukon.

Ha néha leragad bennük az étel, az csak bosszantó, de ennél nagyobb baj, hogy nano- és mikroműanyagok ezreit engedik be a szervezetünkbe.

A sütés folyamatát szimulálva azt az eredményt kapták, hogy ha megsérül akár egy kicsit is (mikroszkopikus szinten) a teflon bevonat, akkor 30 másodperc alatt rengeteg káros, akár rákkeltő anyag szabadul fel belőle.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.