Fel sem fogjuk, hogy meg vannak számlálva a napjaink, ha “ők” nincsenek!
Tudjátok mi a borzasztó?
Ha ezen a képen elhullott állatok macskák, kutyák lennének a fél ország fel lenne háborodva, de mivel csak méhek ezért mindenki tovább lapoz, pedig ezek a méhek befolyásolják a jövőnket.
Lehet hogy nélkülük mi is kipusztulásra vagyunk ítélve.
„Ha kipusztulnak a méhek, azt az emberiség legfeljebb négy évvel éli túl.” Talán ismert Albert Einstein eme állítólagos mondása, azonban e kinyilatkoztatás igazságtartalmával nehéz lenne vitába szállni.
Már csak azért is, mivel tény, hogy a mezőgazdasági kultúrák legalább 90%-a valamilyen szinten függ a beporzó rovarok tevékenységétől –, legyen szó magányosan élő poszméhekről, vagy ipari mérvű megporzásra.
És még egy unalmas statisztika, csak hogy egy picit haza is beszéljek: a megporzó rovarok részvételének aránya a megporzásban:
Poszméhek 1-2%, a vadméhek 3-4%, míg a házi méh 75-95%.
Ha tehát a két említett arányt vesszük alapul, akkor elmondhatjuk, hogy a jelenlegi rovarbeporzást igénylő mezőgazdasági kultúrák 67,5-85,5%-át a mézelő méh porozza be.
A rovarpusztulás három fő okát a globális felmelegedésben, a mezőgazdaság által használt vegyszerekben és a rovarok élőhelyének átalakulásában jelölték meg a tudósok.
A rovarok fokozatos eltűnésének első érezhető következménye a fecskék számának csökkenése.
Amint megtudtuk: Európában mintegy 250 termesztett növényfajt tartanak számon, ezek kétharmada rovarbeporzású.
vagyis brutális visszaesést, kvázi globális élelmiszerválságot okozhat az, ha a méhek szép csöndben kipusztulnak.
Az eredeti poszt egyébként itt található:
Tudósok elképesztő számokról beszélnek: Edward Osborn Wilson Pulitzer-díjas biológus évente közel 30 ezerre becsüli a kihalásra ítélt fajok számát, óránként háromtól vehetünk búcsút.
Összegezve a drámai adatokat: az összes faj 20 százaléka halhat ki a következő 30 évben, ezek egy része pedig kifejezetten a méhek pusztulása és a beporzás elmaradása miatt.
“A biológiai sokféleség csökkenése tragédia” lesz a világban.”
Az összes élelmiszerünk harmadát elveszíthetjük:
A gyümölcsöket, a lekvárt, és az ökológiai folyamat végeredményeként a narancs, alma, kávé, mandula, csokoládé is akár a múlt homályába veszhet.
teljes kolóniák tűnnek el folyamatosan, és egyelőre nagyon nem állunk nyerésre a megmentésük terén.
Éppen ezért gondolj rájuk, amikor bármit is eszel, mert könnyen lehet, hogy amikor már ők nem lesznek, akkor vége lesz annak a fene nagy élelmiszer-jólétnek, amit most mindenki magától értetődőnek vesz.