CímlapsztorikEgészségünk

Felmerült a tűzhelyek betiltása: súlyos dolog derült ki

Egy amerikai szövetségi ügynökség a gáztűzhelyek betiltását fontolgatja, miután nagyon súlyos dolgok derültek ki a hosszú távú hatásairól.

Ijesztő felfedezés: felmerült a gáztűzhelyek betiltása

„Minden lehetőséget számba veszünk. Azokat a termékeket, amelyeket nem lehet biztonságossá tenni, be lehet tiltani” – figyelmeztetett Richard Trumka jr., a testület egyik illetékese.

A közzétett jelentés szerint az ügynökség „intézkedéseket tervez” a tűzhelyek által okozott beltéri szennyezés kezelése érdekében.

Hirdetés

Az Egyesült Államok Fogyasztói Termékbiztonsági Bizottsága, a CPSC már hónapok óta mérlegeli a gáztűzhelyekkel kapcsolatos intézkedéseket.

Trumka már októberben azt javasolta, hogy a CPSC kérje ki a nyilvánosság véleményét a gáztűzhelyekkel kapcsolatos veszélyekről.

A gáztűzhelyek szennyező anyagait összefüggésbe hozták az asztmával és a légzőszervi állapotok súlyosbodásával

– számolt be róla a CNN is.

Az International Journal of Environmental Research and Public Health című szakfolyóiratban tavaly decemberben megjelent tanulmány szerint az Egyesült Államokban a jelenlegi gyermekkori asztma közel 13 százalékát a gáztűzhely váltotta ki.

A fogyasztói termékbiztonsági bizottság azt tervezi, hogy széles körben felhívja a figyelmet a gáztűzhelyek veszélyeire.

A gáztűzhelyek betiltása mellett felmerült a „készülékek károsanyag-kibocsátására vonatkozó szabványok meghatározása”.

Durva szabályozás jöhet

A nitrogén-dioxidnak való rövid távú kitettség összefügg a gyermekek asztmájának súlyosbodásával. A hosszú távú kitettségről megállapították, hogy valószínűleg asztma kialakulását okozza

– írta törvényhozók egy csoportja.

Hirdetés

Hosszabb távon egyértelműen várható a terület komolyabb szabályozása.

Hogy hirtelen és végérvényesen betiltanák a gáztűzhelyeket, az egyelőre szerencsére nem reális.

Azonban a jövőben idővel ezzel bizonyosan számolni kell.

Egy minap közzétett európai jelentés szerint az utóbbi 12 hónapban a gázzal való főzés hatására asztmás tünetekkel szenvedő gyermekek száma az Európai Unióban hétszázezer, vagyis ez az EU gyermek asztmaeseteinek 12 százaléka.

Egy korábbi kutatás kapcsolatba hozta az otthoni gázhasználatot a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral kisgyermekeknél.

Egy másik, nemrégi megjelent tanulmány szerint a gázzal történő főzés terhesség alatt hiperaktivitást okozhat a csecsemőknél. Kimutatták azt is, hogy a gázzal való főzés a felnőttek esetében hátrányos a reproduktív és az idegrendszerre.

A tanulmány szerzői azt javasolják, hogy gáztűzhelyeket, és általában a földgázt, mielőbb ki kellene vezetni az európai háztartásokból

– emlékeztet az éghajlatváltozással foglalkozó Másfélfok szerkesztősége.

Vagyis előbb vagy utóbb, talán 10-15 éven belül egészen biztosan számolnunk kell azzal, hogy a gázt “eltüntetik” az átlag háztartásokból.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!