CímlapsztorikEgészségünk

Áttörés: anyagot készítettek, ami szó szerint megjavítja az agyat

Ez mindent megváltoztathat, forradalmat hozhat az agyi sérülések kezelésében.

Az aminosavakból álló gél az agyba kerülve képes lehet helyreállítani annak károsodásait.

Különleges hidrogélt alkottak a Parkinson-kór és más neurológiai betegségek kezelésére ausztrál kutatók.

Hirdetés

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) és a Florey Neurológiai és Mentális Egészségügyi Intézmény szakértői egy aminosavakból álló gélt fejlesztettek ki, amely egy egyszeri beavatkozással az agyba injektálva segít helyreállítani annak károsodásait.

Felrázása után a hidrogél folyékony állapotúvá válik, ezáltal könnyebben juttatható be az agyba egy kis kapillárison keresztül.

Ezután ismét szilárdabbá válik, kitölti a szabálytalan alakú üregeket és segít biztonságosan elszállítani a helyettesítő őssejteket az agy sérült részeibe.

Az igazi újdonságot az jelenti, hogy ez egyszeri beavatkozás. Segítségével nagy valószínűséggel évekre csillapítható a Parkinson-kór számos tünete

– mondta David Nisbet (nyitóképünkön), az ANU kutatója.

A módszer más neurológiai problémákkal küzdőkön, például szélütéses betegeken is segíthet.

A gélt egyelőre csak állatokon tesztelték, a betegség okozta mozgásproblémák mérséklésében bizonyult hatékonynak patkányoknál.

Nisbet reményei szerint a klinikai kísérletek a következő öt évben elkezdődhetnek, miután a gél emberi használatra is biztonságosnak bizonyul.

A szakértő kiemelte, hogy a hidrogél előállítása viszonylag olcsó, és amint az anyag engedélyt kap klinikai használatra, könnyen megvalósítható a nagy mennyiségű termelése.

Hirdetés

A Parkinson-kór egy neurodegeneratív idegrendszeri betegség, amely a dopamint termelő sejtek fokozatos pusztulásával jár.

Az idők során egyre súlyosbodó tünetei a mozgás lelassulása, az izmok merevsége, remegés, egyensúlyvesztés, emellett a fájdalom, az alvászavar és a depresszió is jellemzőek rá.

Az esetek többségében a neuronok pusztulásának pontos oka nem ismert.

A becslések szerint világszerte több mint tízmillióan élnek ezzel a betegséggel, amelyre egyelőre nincs gyógymód.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!