CímlapsztorikTudomány

Földönkívülieket rejthet a NASA által felfedezett “második Föld”

Narancssárga óceánokkal és élettel teli bolygó adhat otthont egy idegen civilizációnak. Egyetlen Földi nap ott hetekig, hónapokig tart. Vagyis mindössze néhány év alatt kvázi megöregednénk az ottani számítás szerint.

Egy olyan bolygóra bukkant a NASA, ahol szinte biztos, hogy kialakult valamilyen szintű élet, mivel adottak a feltételek, a víz, az oxigén, és az élet egyéb építőkockái.

A különleges, Földhöz hasonló méretű exobolygó ráadásul a lakható zónán belül helyezkedik el csillaga körül.

Hirdetés

Már most arról beszélnek, hogy megtalálhatták az úgynevezett “második Földet”.

ha valaha az ember új otthont keresne magának, minden bizonnyal a Keplet-186f lenne az.

Azonban “a gond az”, hogy feltehetően lakott… Ami óriási mérföldkő lehet az emberiség történetében az idegen civilizációk utáni kutatásban.

Az adatgyűjtést a NASA által üzemeltetett Kepler űrtávcső végezte.

A felfedezés fedési módszerrel történt, mintegy három év adatainak elemzésével.

A Keplet-186f-nek otthont adó csillagrendszerben további négy bolygó található.

Az eredményeket elsőként egy 2014. március 19-én tartott EBI-konferencián hozták nyilvánosságra, ugyanakkor a közvéleményt is tájékoztatták.

Azóta sokkolóbbnál sokkolbb adatok kerültek ki erről a második Földről:

A Kepler-186f a Földének 32%-át kapja sugárzás formájában, ez a lakható zóna külső szélét jelenti, de még azon belül van.

Hirdetés

A bolygó átmérője 14 908 km, 11%-kal nagyobb, mint a Földé, de tömege, és így sűrűsége is ismeretlen. Mivel belső felépítéséről nincs információnk, lehet sziklás, földszerű, vagy nagyrészt óceánokkal borított, sűrű felhőzettel rendelkező bolygó.

Egyszerű légköri modell szerint, amiben nitrogén, szén-dioxid és víz jelenlétét feltételezzük, az adódik, hogy a bolygó felszíni hőmérséklete 273 K (0 °C) fölött lehet, vagyis folyékony víz bizonyosan van a felszínen.

A saját csillagához való közelsége miatt narancsba borul minden a felszínén.

Hatalmas, narancsszínű óceánok lehetnek rajta, amiknek a mélyén élet is van. Sőt, egyre valószínűbb, hogy a felszínen is, és hogy ez az élet akár összetettebb szintű is lehet – állítják a tudósok.

A tengelyének forgása miatt egyetlen Földi nap ott hetekig, hónapokig tart. Vagyis mindössze néhány év alatt kvázi megöregednénk az ottani számítás szerint.ű

Több évszak uralkodhat a felszínén, de ezek között csak minimális eltérés van.

2018 júniusában a tanulmányok arra jutottak, hogy a Kepler-186f évszakai és éghajlati viszonyai hasonlóak lehetnek, mint a Földé.

A Földön kívüli élet keresése program keretében a SETI-projekt Allen Telescope Array nevű rádiótávcső hálózata 2014. április 17-et megelőzően körülbelül egy hónapig figyelte a Kepler-186 rendszer rádiósugárzását.

Ez alatt az idő alatt nem észleltek olyan jelet, ami technikai civilizációra utalna.

Hozzá kell tenni, hogy a Földön észlelhető jelekhez a kibocsátás helyén, ekkora távolságban a földi Arecibo Obszervatórium teljesítményénél legalább 10x erősebb jelet kellene kibocsátani.

Erer pedig nem volt lehetőség, így semmi sincs kizárva.

További kutatásokra és megfigyelésekre van szükség, hogy újabb részletek derüljenek ki.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.