CímlapsztorikÉrdekes világ

Folytatódik Karikó Katalin ügynökvádja: beszervezték a kémelhárításba

Megszólalt az állambiztonsági levéltár főigazgatója.

A Válasz Online megkereste az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának (ÁBTL) főigazgatóját, aki betekintett az aktákba és érdekes dolgolat mondott Karikó Katalinról.

Az mRNS-technológiával dolgozó vakcinák kifejlesztésében kulcsszerepet játszó magyar tudósról szombaton terjedt el a hír egy nyilvánosságra került fotó alapján, hogy a szocialista kémelhárítás a hetvenes években beszervezte őt, a III./II.-es osztály beosztottja volt, titkos megbízott minősítéssel, hazafias alapon, “Lengyel Zsolt” álnéven.

Hirdetés

Karikó az ügyben közleményt adott ki, melyben úgy reagált az ügynökvádra, hogy “tény, hogy 1978-ban, amikor tudományos segédmunkatársként kezdtem dolgozni, felkerestek, megtaláltak, kényszerválasztás elé állítottak”.

A reagálásában Karikó ugyanakkor azt is írta, hogy semmilyen írásos jelentést nem adott, és nem ártott senkinek.

Cseh Gergő Bendegúz szerint a kartonon általában szerepelt az úgynevezett munkadosszié száma is, de Karikó esetében nincs ilyen.

“Az állambiztonsági szervek ebben gyűjtötték össze az adott ügynök kézzel vagy géppel írt jelentéseit, és ennek számát felírták a kartonra.

Ezen a kartonon nem látható, nem olvasható a munkadosszié száma. A levéltárban sincs nyoma a munkadosszié számának”.

A főigazgató úgy folytatja, hogy “jelenlegi tudásunk szerint egyáltalán nincs munkadossziéja Karikó Katalinnak”, így

semmilyen levéltári bizonyíték nincs, ami ellene mondana Karikó Katalin kijelentésének, ami cáfolná azt”.

Voltak persze iratmegsemmisítések, léteznek máig nem kutatható, kiemelt ügyek, de azok az információk, amelyeknek jelenleg a birtokában vagyunk, arra engednek következtetni, hogy a Karikó Katalin által elmondottak fedik a valóságot”.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Ha tetszett, kövesd partnerünk tartalmait is!

Iratkozz fel a csatornára.

Ezzel egyúttal támogatod oldalunkat is.