CímlapsztorikÉrdekes világ

Futballpálya méretű aszteroida közelít a Föld felé, február elsején érkezik

Egy akkora űrszikla tart bolygónk irányába, melynek méretei két Boeing 747-essel hasonlíthatóak össze.

A 2020 TB12 névre keresztelt aszteroida február 1-jén, hétfőn kerülhet földközelségbe.

A NASA adatai alapján a 145 méter hosszú kozmikus kődarab kétszer nagyobb, mint a sokak által ismert ikonikus, 71 méteres Boeing 747 repülőgép

Hirdetés

– adta hírül az Express portál.

Az űrszikla eszméletlen sebességgel, 8,9 kilométer per másodperccel szeli az univerzum áramlatait, ami körülbelül 32 ezer km/h-nak felel meg.

Hétfőn mintegy 6,8 holdtávolságra (LD) lesz tőlünk, ami azt jelenti, hogy nagyjából 2,6 millió kilométerre közelítheti meg bolygónkat.

Szerencsére a becsapódásnak minimális az esélye, az amerikai űrhivatal csillagászai mégis NEO-ként, vagyis földközeli objektumként kategorizálták a 2020 TB12-t.

A gravitációs erők hatására az aszteroidák csak ritkán keresztezik veszélyes módon a Föld pályáját.

Ha mégis egy ekkora égitest a bolygónknak csapódna, tömegének jelentős része elégne az atmoszférában, így mire talajt érne, minimális károkat okozhatna.

Utoljára az orosz Cseljabinszk városában történt meteorbecsapódás, akkor több lakóház ablaka is betört, valamint a helyi lakosokat égési, illetve szemsérülésekkel kórházba kellett szállítani.

A valóban potenciális veszélyt hordozó Apophis kisbolygó előreláthatólag a 2030-as évek derekán kerülhet kritikus közelségbe Földünkhöz.

A pánikra azonban nincs okunk, hiszen a becsapódás kockázata a szóban forgó aszteroida esetében meglepő módon elhanyagolható.

Hirdetés
Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.