CímlapsztorikÉrdekes világ

Ha elhúzódik a háború, Putyin a magyarok elől is elzárhatja végleg a gázt?

Ijesztő lehetőség, forgatókönyv látott napvilágot, amire most még azt mondanák sokan, hogy valószínűtlen, ahogyan a covid, vagy az orosz-ukrán háború is valószínűtlen volt…!

Aminap ránk hozta a parát a hír, hogy az oroszok elzárták a gázcsapot.

Bulgária és Lengyelország elől véglegesen, és azonnal megindultak a találgatások, hogy mi lesz a Magyarország felé biztosított gázzal.

Hirdetés

Szerencsére elviekben ez még nem érinti a magyarok gázellátását, ezt Szijjártó Péter gyorsan meg is erősítette, ezzel nyugtatva a lakosságot.

A Gazprom tájékoztatása szerint a tranzit, tehát a Bulgárián keresztüli szállítás, akár Szerbia, akár Magyarország irányába ettől független.

A Gazprom más-más bolgár céggel áll szerződésben a Bulgáriának szánt mennyiségek szállítása, illetve a tranzitszállítások tekintetében

– mondta Szijjártó.

A probléma és az aggodalom persze érthető volt, mivel Magyarországra is Bulgárián keresztül érkezik többek között a gáz nagyobb része.

Ez eddig okés is.

De egyre több olyan hangot lehet hallani, hogy a háború elhúzódása esetén az oroszokat egyre nagyobb mértékben sújtó szankciók miatt jöhetnek olyan drasztikusabb lépések amik „kollektíve” büntetnének valamennyi országot.

Ennek egyik lehetősége lenne teljes Európától elzárni a gázcsapot, köztük Magyarország elől is.

Ennek főleg taktikai oka lenne, egyrészt egymásnak ugrasztani az EU-s tagországokat, ahol a korábban gázt kapó országok nekiesnek a szankció párti, orosz gázból kihátráló országoknak…stb.

Hirdetés

Másrészt Európát ezzel akár rövid úton megroppanthatja a helyzet energetika szempontjából.

Az oroszoknak természetesen ezen forgatókönyv során szintén nagyon fájdalmas veszteségeik keletkeznének.

Az egész túl valószínűtlen? Majd térjünk vissza rá néhány hónap, vagy egy év múlva…!

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kövesd partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.