CímlapsztorikEgészségünk

Ha te is ezeket az ételeket eszed, megbetegíted a szíved: tápanyagot nem, de tartósítót annál inkább tartalmaznak!

Az amerikai Betegségmegelőzési Központ (CDC) kutatói szerint a szervezetbe jutó, ultrafeldolgozott élelmiszerek hosszú távon tönkreteszik a szívet és a vérereket.

Ultrafeldolgozott “halál”

Egyre inkább köztudottá válik, valamint egyre több a tudományos bizonyíték arra, hogy az ultrafeldolgozott, illetve a feldolgozott élelmiszerek mennyire károsak a szervezetre.

Nem csak rákot okozhatnak, melyről már a Titkokszigete.hu is írt korábban egy másik cikkben itt, de az is kiderült, hogy a vörös húsok és egyéb feldolgozott ételek üres kalóriákat tartalmaznak, és erősen rákkeltőek lehetnek hosszabb távon.

Hirdetés

Pláne, ha nagy mennyiségben fogyasztják őket.

Nemrég újabb dolgok derültek ki.

Az ultrafeldolgozott ételek ugyanis jelentősen rongálják hosszú távon a szív és az érrendszer egészségét.

A jövőben korlátozhatják az ultrafeldolgozott élelmiszereket?

Az Amerikai Szív Egyesület idei philadelphiai ülésén mutattak be azokat az eredményeket, melyek a jövőben alapjai lehetnek egy tiltó vagy korlátozó szabályozásnak.

“Az egészséges táplálkozás kiemelt fontosságú a szív és a vérerek egészségének megőrzésében”

– hangsúlyozta Zefeng Zhang, a CDC kutatója.

“Az ultrafeldolgozott ételek gyakran helyettesítik a tápanyagban gazdag ételeket, mint a gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonákat és a sovány fehérjét, melyek támogatják a szív egészségét.

Ráadásul az ultrafeldolgozott élelmiszerekben gyakran magas a só, a hozzáadott cukor, a telített zsír és más, a szívbetegségek kockázatát növelő anyag aránya”.

Persze a valóság aligha kecsegtet optimizmussal: a nagy élelmiszercégek lobbiereje hatalmas, így nem valószínű, hogy a közeljövőben sikerülhet ezeket az élelmiszereket korlátozni, pláne kizárni a boltokból.

Hirdetés

Ultrafeldolgozott vackok, avagy ezeket kerüld

Azokat nevezik ultrafeldolgozott élelmiszereknek, amelyek teljesen vagy jórészt olyan táplálékból kivont anyagokból állnak, mint a zsírok, keményítők, hidrogénezett zsírok, hozzáadott cukrok, módosított keményítők és ide tartoznak olyan “kozmetikai” adalékok, mint a mesterséges ízesítők, színezékek vagy emulgeálószerek.

Ilyenek többek között az üdítőitalok, csomagolt sós és édes rágcsálni valók, ropi, popcorn, chips, de még a zacskós levesek is ebbe a kategóriába sorolhatók.

A feldolgozott élelmiszerek is eléggé károsak, ezek közé tartozik például a nálunk népszerű virsli vagy a különféle felvágottak.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!