CímlapsztorikÉrdekes világ

Halálos ítélet a vályogházakra: a kormány döntött, elindult a visszaszámlálás, jön a lebontás?!

Különösen azok számára, akik ilyenben laknak!

Úgy néz ki, hogy a magyar kormány olyan döntést hozott, ami rengeteg ember lakhatását sodorhatja a következő években veszélybe.

Arról van szó, hogy a vályogházakra kimondták a halálos ítéletet azzal, hogy semmilyen korszerűsítő támogatás nem fog hozzájuk járni, nem lehet majd rájuk igényelni.

Hirdetés

Az indoklás a kormány szerint az, hogy a vályog technológia nem elég korszerű, nem megtérülő, és energetikai szempontból sem “éri meg” az ilyen házakat felújítani.

A gond ezzel az egésszel az, hogy 600 ezer családot érinthet a döntés, és ez főleg a legszegényebbek körében elterjedt ingatlan forma.

Ezzel gyakorlatilag kimondhatjuk, hogy az Orbán-kormány lemondott a hazai vályogházak felújításáról.

Ez nagyjából 600 ezer házat, és mintegy 1 millió, többségében mélyszegénységben élő embert hoz nehéz helyzetbe, írta a Habitat for Humanity lakhatással foglalkozó szervezet a Hvg-n megjelent cikkében.

„Az igazán súlyos probléma azonban az, hogy a vályogházakban élő, több mint 1 millió (!) lakó túlnyomó része a legalacsonyabb jövedelmi csoportokba tartozik.

A stratégia szerint az ő házukat nem érdemes felújítani, lebontásra ítéltek.

Ők azok, akik a rezsicsökkentést alig érzékelték, mivel az általuk használt tűzifa ára folyamatosan emelkedik – a rezsicsökkentés óta több mint 50 százalékkal.”

Így most gyakorlatilag egy olyan lakhatási válság jöhet, amit még soha nem láthattunk Magyarországon.

Ugyanis 5-10 vagy 15,20 év múlva ezek a házak elkezdenek olyan szinten leromlani, már amelyik eddig nem romlott le jelentősen, hogy ember nem fog tudni lakni bennük.

Hirdetés

Hogy ez hová vezethet majd?

Nyilvánvalóan egy társadalmi katasztrófához, mélyszegénységhez és nyomorhoz, méghozzá tömeges szinten…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.