CímlapsztorikÉrdekes világ

Harry Herceg szerint valami bűzlik Diana hercegnő halála körül: visszament az alagútba, ahol anyja meghalt

Megdöbbentő nyilatkozatot tett.

Harry – III. Károly király és Diana 38 éves másodszülött fia, a tavaly szeptemberben elhunyt II. Erzsébet királynő unokája, aki jelenleg az ötödik a brit trónutódlási sorban – az ITV brit kereskedelmi televíziónak adott interjút.

Az ITV által Harry új, “Spare” (Tartalék) című könyvének megjelenése előtt alig két nappal, vasárnap éjszaka leadott – közép-európai idő szerint hétfő hajnalba nyúló – 95 perces műsorban a herceg elmondta:

Hirdetés

Évekkel édesanyja halála után kérte, hogy autóval, ugyanolyan sebességgel vigyék át őt azon a párizsi alagúton, amelyben Dianát a végzetes autóbaleset érte.

Harry szerint az aluljáróban szinte “fizikai lehetetlenség”, hogy bárki elveszítse uralmát járműve felett, még akkor is, ha előtte lehajtott egy-két italt.

Hozzátette azonban:

Ez alól csak az jelent kivételt, ha a sofőrt valami teljesen elvakítja.

Harry ezzel egyenes utalást tett arra, hogy meggyőződése szerint édesanyja halálát a kocsit motorokon üldöző fotósok hada okozta.

Elmondta: vele is többször előfordult, hogy amikor angliai vidéki útjairól autóval tartott vissza Londonba, a fotósok “szó szerint ráugrottak” kocsijának motorháztetejére, és nem látott tőlük semmit.

A járművet a baleset éjszakáján motorkerékpárokon üldözte több tucatnyi fotós, akik egybehangzó tanúvallomások szerint a szerencsétlenség utáni pillanatokban sem nyújtottak segítséget, ehelyett tovább fotózták az akkor már haldokló, súlyosan sérült hercegnőt.

A több mint egy évtizedig tartó brit és francia vizsgálatsorozatot 2008 áprilisában lezáró londoni felsőbírósági végzés súlyos gondatlanságból elkövetett emberölésnek minősítette Diana halálát, amelyért az esküdtek a hercegnő autóját üldöző fotósokat és a gépkocsi ittas vezetőjét tették felelőssé.

Az eljáró bíró korabeli megállapítása szerint azonban a hercegnő barátjának édesapja, Mohamed Fayed brit-egyiptomi mágnás által vélelmezett összeesküvésnek “morzsányi bizonyítéka” sem merült fel a vizsgálat során.

Hirdetés

Az idősebbik Fayed annak idején váltig állította, hogy fiát és Dianát az udvar – elsősorban Fülöp edinburghi herceg, II. Erzsébet királynő 2021-ben elhunyt férje – gyilkoltatta meg a brit titkosszolgálatok közreműködésével.

Ennek indoka szerinte az lett volna, hogy a brit királyi család nem akart “hithű muszlim mostohaapát” Vilmos és Harry hercegek mellé.

Mohamed Fayed szerint ugyanis fia és Diana össze akart házasodni.

A vasárnap éjszaka műsorra tűzött ITV-interjúban Harry ezekre az összeesküvés-elméletekre nem tért ki.

Arra a kérdésre azonban, hogy vannak-e még válaszra váró kérdései a balesettel kapcsolatban, illetve vannak-e olyan elemei az ügynek, amelyekre az ő aggályai szerint máig sem születetett magyarázat, Harry herceg úgy válaszolt, hogy

“rengeteg olyan dolog van a baleset körül, amely magyarázat nélkül maradt”.

Elmondta ugyanakkor:

Feltették neki a kérdést, hogy szeretne-e újabb vizsgálatot, de ő jelenleg ennek nem látja értelmét.

Kijelentette mindazonáltal azt is, hogy mindazok, akiket édesanyja haláláért felelősség terhelt, “kivétel nélkül büntetlenül megúszták az ügyet”.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.