CímlapsztorikEgészségünkÉrdekes világ

„Hónapokig járt orvoshoz a lányom, mégsem vették észre, hogy rákos”

Feljelentést tett a gyászoló anyuka, Zsuzsa életét megmenthették volna, de az orvosok finoman szólva is tojtak rá…

NEM EGYEDI eset, ti tudtok ehhez hasonló tapasztalatokról a magyar egészségügyben?

Az ismerősök, barátok, rokonok értetlenül állnak a történtek előtt, hiszen a nagy jövő előtt álló békéscsabai fiatal a halála előtti hónapokban többször látogatott el a kórházba, hogy kiderítsék, mi okozza a fájdalmait.

Hirdetés

Zsuzsi hasa 2020. októberében kezdett el fájni. A kórházban találtak a petefészkében kettő, 13 centis daganatot. Megműtötték, majd azt mondták, jóindulatú ciszták okozták a panaszokat.

Az operáció után alig telt el pár hét, ugyanazon a területen ismét fájdalmat érzett.

Novembertől kezdve hónapokig járt orvoshoz a lányom, mégsem vették észre, hogy rákos, csak antibiotikumot és gyulladáscsökkentőt kapott

– kezdte az egyetemista lány édesanyja, Ilona.

Zsuzsi fájdalmai nem szűntek, sőt, az idő előrehaladtával egyre erősödtek. 2021. áprilisában már alig tudott járni, a hasa felpuffadt, az arca sápadt volt. Ismét orvoshoz fordult.

– Az ultrahangon vért láttak a petefészkénél, ezért úgy döntöttek, ismét műtétre lesz szükség. Itt kezdődött a borzalom.

Zsuzsi PCR-tesztje pozitív lett a beavatkozás előtt, ezért hazaküldték, mondván, ha nem lesz koronavírusos, akkor megműtik

-mesélte a Blikknek.

Májusban már annyira rosszul lett, hogy majdnem elájult, ekkor közöltem vele, hogy nem várunk tovább, megyünk egy másik, covid-betegeket ellátó kórházba.

Hirdetés

Ott életmentő műtétet hajtottak végre rajta, és további két beavatkozás várt rá. Akkor látták, hogy ott egy daganat, ami az egész hasában elburjánzott

– folytatta Ilona.

Az események ezen a ponton gyorsultak fel. Zsuzsi Budapestre került, de túl késő volt, már az Országos Onkológiai Intézetben sem tudtak rajta segíteni.

Csak bámultam magam elé. Hogyan lehet, hogy végstádiumú rákos az én 23 éves lányom? Hogyan történhetett ez mindössze hat hónap leforgása alatt, amikor folyamatosan vizsgálatokra járt? Pesten egy utolsó kezeléssel megpróbálkoztak nála.

Írt nekem egy üzenetet: nagyon szeretlek, most altatva leszek egy hétig. Ne aggódj. Az utolsó pillanatig bízott a gyógyulásban. De nem ébredt fel többé. A tumor mindent tönkre tett – csuklott el az asszony hangja.

Zsuzsi családja és barátai egy év elteltével sem tudnak békében gyászolni. Tavaly, az egyetemista lány halála után, az édesanyja úgy döntött, feljelentést tesz a rendőrségen.

Mint mondta, sem az EESZT-ben (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér), sem Zsuzsi szobájában nem találtak papírokat a kontroll és egyéb vizsgálatokról.

Nem tudják, mi hangzott el a négy fal között, csak annyit, hogy Zsuzsi gyulladáscsökkentőket szedett.

A család egy éve vár a szakvéleményre.

Megkeresésünkre a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság közölte: halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűncselekmény gyanúja miatt folytatnak nyomozást.

Vissza kellene vezetni a teljesítményalapú finanszírozást. Most minden betegre 15 perc az előírás, tehát egy orvos 4 beteget láthat el, ezért fizet a TB.

A műtéteknél is maximálva vannak. Biztos, ha nem szabnának korlátokat a gyógyítóknak sokkal több embert tudnának ellátni. Nem én találtam ki egy Tv riport tárta fel eme szomorú tényeket.

Forrás: Blikk

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.