CímlapsztorikTudomány

Hónapokra internet és hálózat nélkül maradhat a világ egy Napvihar miatt

Kiadták a figyelmeztetést, ez “mindent hazavághat”…!

Hamarosan egy olyan koronakilökődésnek, vagyis egyfajta Napviharnak lehetünk tanúi, ami az egész globális internetet hazavághatja.

És ez még csak a kisebbik gond.

Hirdetés

A Föld mágneses mezeje ezen részecskék jó részét felfogja, így jellemzően nem okoznak gondot a mindennapi életünkben. Időnként azonban ez a napszél olyan erős, hogy rendesen napvihar lesz belőle, ez pedig már okozhat problémát

– legalábbis ezt vázolták fel a SIGCOMM 2021 konferencián szakértők, akik kutatásukban azt elemezték, hogy milyen hatással lehet egy nagyobb napvihar a kommunikációs rendszereinkre, többek között az internetre

– számol be róla a LiveScience.

nagyon ritkák. Kutatók szerint annak az esélye, hogy egy ilyen elérje a Földet, egy évtizedben 1,6-12 százalék lehet.

A legintenzívebb, valaha feljegyzett geomágneses vihar 1859-ben olyan heves volt, hogy a szokásos 3-4 nap helyett 18 óra alatt érték el a Földet a töltött részecskék.

Ez a távíró, illetve telefonvezeték-hálózat látványos szikráin kívül szinte semmilyen hatással nem volt a társadalomra vagy a gazdaságra.

1989-ben azonban egy kisebb koronakidobódás már 9 órára megbénította a kanadai Quebec tartományt.

Egy mostani Napvihar olyan hatású lenne, hogy az egész globális internet leállna, akárcsak a teljes telekommunikációs hálózat.

Sőt, egyes becslések szerint akár az összes elektronikus eszköz “kisülhet”, és ha ez megtörténne, akkor a civilizációnkat gyakorlatilag néhány óra alatt visszaküldené a kőkorszakba.

Hirdetés

A szakértők szerint komolyabban kellene vennünk a koronakidobódások veszélyét, és fel kellene rá készítenünk az infrastruktúrát. Ha egy ilyen megtörténik, 13 óránk van felkészülni rá – ez, lássuk be, egy ilyen helyzetben nagyjából semmire sem elég.

A magasabban fekvő területek még nagyobb veszélyben lennének.

A katasztrofális állapotok akár hónapokig tartanának és addig komplett kontinensek lennének elvágva egymástól, ép mint a középkorban…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.