CímlapsztorikÉrdekes világ

Húsvétkor teljes zárlat jöhet? 24 órás kijárási tilalom, FFP2-es maszkhasználat: Orbán víruslaborja már lépett

Többször hangoztatta már Orbán, hogy 1-2 héttel követni szoktuk őket…

Ausztria legfertőzöttebb keleti tartományaiban húsvétkor – április 1-jétől 6-ig – teljes zárlatot vezetnek be, hogy megelőzzék a kórházak koronavírus-osztályainak túlterhelését

– jelentette be Rudolf Anschober egészségügyi miniszter szerda este az érintett tartományfőnökökkel tartott közös sajtótájékoztatóján az MTI szerint.

Hirdetés

Ausztria már lépett, felkészül Magyarország?

“Burgenland, Alsó-Ausztria és Bécs napok óta kritikus járványügyi adatokat produkál, és ezt a lépést nem elsősorban a napi új megbetegedések növekvő száma miatt szükséges megtenni – bár a fővárosban ez a szám is magas -, hanem a kórházak fenyegető túlterheltsége miatt”

– magyarázta a tárcavezető.

A rendelkezések szerint nagycsütörtökön – az alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok és gyógyszertárak kivételével – újra bezárnak az üzletek, a fodrászatok, kozmetikák és masszázsszalonok.

Kötelező lesz viselni az FFP2-es maszkot minden olyan belső térben, ahol egynél több ember van jelen, és szabadtéri csoportosulások alkalmával is.

A jelenlegi éjszakai kijárási korlátozás helyett újra életbe lép a 24 órás korlátozás, amely alól kivételt csak az alapvető élelmiszerek beszerzése, a segítségnyújtás, illetve az egészségügyi séta jelent.

Szigorítják a határellenőrzéseket a cseh, a szlovák és magyar határon, az ezekből az országokból érkező ingázóknak a belépéshez nem lesz elegendő a korábbi, egy hétig érvényes negatív koronavírus teszt, hanem heti két alkalommal kell teszteltetniük magukat, hogy átjárhassanak a határon.

A tavaszi szünet utáni első hetet a tanulók még távoktatással kezdik, majd az iskolák nyitásakor mind a tanároknál, mind a diákoknál PCR-teszttel kívánják megelőzni, hogy a kéthetes otthonlét után bárki behurcolja a vírust a tanintézményekbe.

A rövid, de szigorú zárlat után, április 7-én kinyithatnak újra az üzletek és a szolgáltatók, de látogatásukhoz kötelező lesz egy negatív koronavírus teszt felmutatása.

A tesztkötelezettség alól csak a patikák és az alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok kapnak felmentést.

Hirdetés

Magyarország is ez lesz?

Egyelőre nem valószínű, hogy hazánkban is meglépnék ezt, de mégis megvan rá az esély, különösen ha a napi halálozási és esetszámok tovább romlanak addig.

Erre pedig megvan minden kilátásunk.

Ráadásul Orbán maga többször is kijelentette korábban, hogy a régióra úgy tekint, mint a saját kis víruslaborjára.

Azaz az osztrákokat fogjuk követni egy vagy két hét “csúszással”.

A teljes lezárás mellett szól egyébként az is, hogy húsvétkor az emberek hagyományosan nagy rokonlátogatóba indulnak orzságszerte.

Ezt pedig meg kell akadályozni, ha nem akarunk egy negyedik hullámot indítani…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.