CímlapsztorikMisztikum

II. Erzsébet királynő elmegyógyintézetbe zárt unokanővérei: róluk bezzeg hallgatott a média…

„A család génállománya mindenképp tökéletesen tiszta kell legyen” – ennek az elvnek szenteltek MINDENT…?

November 15-én mutatták be Netflixen a The Crown új, negyedik évadát.

A sorozat hatásosan keveri a dokumentarista elemeket fikcióval, és rendre feldolgoz olyan sztorikat is, amelyeket a brit királyi család tagjai szeretnének inkább örökre elfelejteni.

Hirdetés

A nyolcvanas évek vége erősen betett a királyi családnak. Két gyerek után megromlott a trónörökös Károly herceg és Diana hercegné kapcsolata, a média nyilvánosságra hozta problémáikat, Károly újra viszonyt kezdett Camilla Parker-Bowlesszal, Diana pedig a lovasoktatójával.

De közel sem ez volt a legcsúnyább sztori, amit a királyi családnak akkoriban kezelnie kellett. 1987-ben a Sunban megjelent egy cikk Erzsébet királynő két, addig eltitkolt unokanővéréről, akiket 1941-ben elmegyógyintézetbe zártak

-írja a 444.hu

Nerissa Bowes-Lyon 1919-ben, húga, Katherine pedig 1926-ban született. Apjuk, John Herbert Bowes-Lyon volt, az anyakirályné, vagyis II. Erzsébet királynő anyjának bátyja.

Családjuk 1963-ban a brit nemesség évkönyvének, a Burke’s Peerage-nek azt nyilatkozta, Nerissa 1940-ben, Katherine pedig 1960-ban meghalt, több mint két évtizeddel később viszont kiderült, hogy

a fogyatékossággal született nővéreket 1941-ben a londoni Royal Earlswood elmegyógyintézetbe zárták, amikor 15 és 22 évesek voltak. Így lettek gyakorlatilag hivatalosan is halottnak nyilvánítva, miközben Nerissa egészen 1986-ig, Katherine pedig 2014-ig élt.

Nerissa és Katherine anyai ágon örökölhették betegségüket – amit sehol nem részleteznek –, anyjuk nővérének három lánya, Idonea, Etheldreda és Rosemary hasonló fogyatékossággal születtek, és a két Bowes-Lyon lánnyal egy napon kerültek ők is a már említett intézetbe.

Állapotukról azon túl, hogy egy hároméves szellemi szintjén lehettek és nem tanultak meg beszélni illetve kifejezni magukat, nem lehet sokkal többet tudni.

Nerissa 1986-ban, hatvanhat éves korában hunyt el, sírját mindössze egy sorszámmal és vezetéknévvel ellátott műanyagbilétával jelölték meg.

Hirdetés

Katherine egészen 1997-ig maradt abban a kórházban, ahova 1941-ben került, az intézményt azután zárták be, hogy vádak szerint bántalmazták az ott ápoltakat.

Katherine Bowes-Lyon 87 évesen, 2014-ben halt meg.

Az 1987-es cikk után interjú készült a Royal Earlswood intézmény egyik dolgozójával, aki úgy fogalmazott, Katherine Bowes-Lyon egy „törékeny, idős hölgy”, „olyan, mint egy gyerek”, emiatt pedig „nehezére esik megérteni a körülötte lévő világot”, így azt is, mit jelent az, hogy a brit királyi család tagja. Az intézmény dolgozója is megerősítette, hogy a hatvanas évek óta senki nem látogatta meg a nőt és egy évvel korábban elhunyt nővérét.

A fenti sztorit a The Crown című sorozat új évadának hetedik epizódjában említik meg.

A rész azzal kezdődik, hogy a királynőt mutatják a tévében, a képernyő előtt pedig ott ül a kórházban Katherine és Nerissa Bowes-Lyon, akik a himnuszt hallva felállnak, közben meg beveszik tablettáikat, amiket épp kiosztott nekik a nővér.

Az epizód leginkább a királynő húga, Margit hercegnő problémáival foglalkozik, aki pszichológushoz kezd járni, unokanővéreiről a sorozat szerint pedig terapeutájától értesül, amikor az arról kérdezi a hercegnét, tud-e bármilyen mentális problémáról a családban.

„Öten! Öt közeli családtagunk bezárva és mellőzve! (…) Az unokahúgaid. A kedvenc bátyád lányai. (…) Ez gonosz, érzéketlen és kegyetlen. És tökéletesen egybevág a könyörtelenséggel, amit magam is tapasztaltam ebben a családban.

Ha nem te vagy a trónörökös, ha egyedi jellem vagy egyéni igényekkel, ha nem felelsz meg a tökéletes képnek, nem esdekelsz csendben és engedelmesen, akkor kivetnek maguk közül, elrejtenek, vagy ami rosszabb, halottnak nyilvánítanak. Darwin semmi hozzátok képest!”
– Margit így rontott neki anyjának, az anyakirálynénak ( a sorozat forgatókönyvírója, Peter Morgan szerint). Bowes-Lyon Erzsébet a helyzetet azzal magyarázta, hogy ez is VIII. Eduárd lemondásának következménye, mert miatta került a trónra VI. György, vagyis Erzsébet és Margit apja.

És bár Erzsébet vérvonalát nem érintette közvetlenül a Bowes-Lyon lányok anyai ágon öröklött betegsége, a család nem akart kockáztatni azzal, hogy kiderüljön.

A sorozatban az anyakirályné úgy fogalmazott, „az örökösödési elv már így is egy hajszálon függött”, és „az elgondolást, hogy egyetlen családban öröklődik a születési jog a Koronára, már így is rendkívül nehéz igazolni”.

„Ennek a családnak a génállománya mindenképp tökéletesen tiszta kell legyen. Volt épp elég eset a Windsor-ágon, hogy aggódjanak az emberek: III. György király, János herceg. Ha hozzávesszük ehhez a Bowes-Lyonok betegségeit is, félő, hogy fenntarthatatlanná válik a helyzet.”

Az Independent szerint az 1987-ben megjelent cikkek után a Buckingham-palota nem nyilatkozott a témában, csak annyit mondtak, hogy az ügy a Bowes-Lyon családra tartozik.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!