CímlapsztorikÉrdekes világ

III. Károly szerelmes Erdélybe, szerinte az egész világ előtt példaértékű, ahogyan itt élnek

Ráadásul kevesen tudják,d e Zalánpatakon egy magyar szakácsnő főz az uralkodóra, aki megdöbbentő részleteket árult el.

Zalánpatakon van egy vendégház, ami teljes egészében III: Károly brit király tulajdona, és ahovaá rendszeresen szeret ellátogatni.

Minden évben lemegy Erdélybe, mert imádja a régiót, és többször is hír volt már belőle, hogy mit gondol pontosan az itt folyó mezőgazdaságról és arról, ahogyan az emberek a természethez és annak erőforrásaihoz viszonyulnak.

Hirdetés

Egy korábbi cikkben már foglalkoztunk vele, hogy III. Károly akkor még hercegként azt mondta, hogy Erdély lehet a kulcs a Föld megmentéséhez.

Kevésbé ismert, hogy a zalánpataki vendégházában egy magyar szakácsnő készíti az ételeket, aki számos alkalommal vendégelte meg már III. Károlyt.

Ahogy arról Éva néni beszámolt, szakács a szakmája, de a háznál mindenesként tevékenykedik, tehát a főzés mellett az ő feladata a takarítás és az adminisztrálás is.

Éve 2012 óta ismeri Károlyt, aki minden évben lejött Erdélybe, egyedül a 2020-as évet hagyta ki a koronavírus járvány miatt.

„Legutóbb májusban találkoztunk. Egyszerűen viselkedik, nem kirívóan. Nagyon jó humora van, barátságos, az emberei is mindig mindent megköszönnek, nincs baj velük.

Este addig soha nem fekszik le, amíg nem köszön el tőlünk a konyhán, ezt mi is mindig megvárjuk”

– tette hozzá Éva néni, ahogy azt is megjegyezte:

A király a hagyományok híve, ezért is van régi stílusban berendezve még mindig a parasztház, továbbá arra is figyelniük kell, hogy minden kézzel készült legyen.

Éva elárult még néhány kulissza titkot Károlyról.

Hirdetés

Mindig csak az ágy egyik felében alszik, az éjjeliszekrényre pedig kiteszi felesége és a gyerekei fotóját. Nem érkezik sok ruhával, épp annyit hoz, amennyire szüksége van, elférnek a szekrényben.

Egy alig 10 fős kísérettel érkezik, de sokszor senki sem tud róla, van hogy még a helyiek sem.

„Én szoktam főzni neki, általában mindenfélét megkóstol, de legjobban talán a paradicsomlevest és a pörkölteket szerette. Hátul van egy kis asztal, a király napközben ott szokott festegetni, rajzolni.

Szereti a vadvirágokat, ki is szokott sétálni a domboldalra, majd leül a ház előtti diófa alá. Teázni délután ötkor szoktak”

-mondta.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.