Ilyet SOHA ne csinálj a nyers hússal: az emberek 70%-a elköveti, pedig most különösen fontos!
Óriási egészségügyi kockázata lehet, ti ezt tudtátok?
Valószínűleg sokaknál az a protokoll, hogy a nyers húst a sütés előtt még jó alaposan átmossák.
Egy nemrég végzett felmérés szerint a megkérdezett emberek kétharmada válaszolta azt, hogy megmossa külön a nyers húst, mielőtt előkészítenénk a sütéshez.
Ennél nagyobb hibát azonban aligha követhetnénk el, meg is mondjuk, hogy miért!
A húst ugyanis nem kell, sőt, nem is szabad megmosni elkészítés előtt, csak rosszat teszünk vele saját magunknak.
@roxyblazeahivatalos Orbán Viktor rajza: kiszúrtam rajta valamit amiről senki sem beszél! 😂#orbánrajz #vicces #humoros #magyartiktok #magyarmémek #aicontent #roxyblaze #digitálisinfluenszer #orbánviktor #orbanviktor #közélet #roxyblaze #magyarvalóság #rajz ♬ eredeti hang – Roxy Blaze - Roxy Blaze
Persze elsőre ez így nagyon furán hangzik, de kutatások igazolják, hogy óriásin egészségügyi kockázata lehet annak, ha megmossuk a húst.
Látszólag ez elég ellentmondásosnak hangzik, de arról van szó, hogy így bár a húson tanyázó baktériumoktól megszabadulunk, azok szétterülnek a konyhában.
Ilyenkor ugyanis a baktériumok 80%-a is megtapadhat a mosogatóban, amiket később is csak nehezen tudunk kipucolni onnan, és felkerülhetnek még a konyhapultra is, vagy egyéb élelmiszerekre, ahol szaporodásnak is indulhatnak
A konyhánk hamar egy igazi baktériumtenyészetté válhat, és ebbe sokan bele sem gondolunk a hétköznapok során.

Ráadásul az is egy nagyon elterjedt tévhit, hogy egyszerű vizes mosással le lehet tisztítani a húst. A húson lévő baktériumok nagy része sem mosható így le a húsról, a húsban benne tanyázó bacilusokról pedig nem is beszélve.
Azonban mielőtt elkezdenénk aggódni, a kutatók azt is megtudták, mi a legjobb módszer erre: a sütés. Gyakorlatilag pofonegyszerű a megoldása a problémának, és nagyon nyilvánvaló is.
Sütés-főzés közben ezek mindenképpen elpusztulnak, amint a hús belső hőmérséklete 60-62 fok fölé emelkedik.
Ezt valószínűleg mindenki tudja, a sütés egy olyan aduász a konyhában, ami egyszerre segít az étel elkészítésében, és közben még “fertőtleníti” is az élelmiszereket.
A mostani kutatás mindössze arra a fontos lépésre akarta felhívni a figyelmet, hogy a hús sütés előtti átmosásával inkább ártunk, mint használunk.
Több milliárd baktériummal terítjük be a konyhánkat, és a hús maga nem lesz kevésbé bacilus mentes.
A kutatók egyébként a klasszikus tojás kérdést is megvizsgálták, és arra jutottak, hogy szintén nem érdemes átmosni a tojásokat, mielőtt betennénk őket a hűtőbe, ugyanis ezzel lemossuk azt a természetes belső védőrétegek a héjáról, ami segít abban, hogy a tojás baktérium mentes maradjon.



