Tudomány

Indonéz lisztgyárból indulhat el a következő zombijárvány? A Last of Us realisztikus lehetőséget vázolt fel

Még a szakemberek egy része is azt állítja, hogy ez az eddigi legrealisztikusabb bemutatása annak, hogyan robbanhatna ki egy az egész világra kiterjedő zombi kór.

“Tulajdonképpen nem elképzelhetetlen, hogy ez bármikor bekövetkezzen a jövőben.”

Létező gombafaj, mely valóban “átugorhat” az emberre?

A The Last of Us első és második része nagyon sok mindenre választ adott a fertőzéssel és a fertőzés eredetével kapcsolatban és máris bemutatott több fertőzött típust.

Hirdetés

A The Last of Us videojáték történetét kitaláló Neil Druckmannt a 2013-as The Last of Us című díjnyertes videojátékhoz az inspirálta, amikor a BBC népszerű dokumentumfilmjének, a Bolygónk, a Föld (Planet Earth) egyik részét nézte, amelyben rovarokat fertőztek meg a viselkedést megváltoztató Cordyceps gombák.

Azóta kiderült, hogy a játékban bemutatott mutáns gombafertőzés a valóságban is elszabadulhat, ennek tudományos hátteréről itt írtunk egy másik cikkünkben már bővebben.

Amit a sorozat második részében bemutatnak, az akár holnap is megtörténhetne?

Egy pici túlzással, de igen. És ez az egészben a legijesztőbb, de ne szaladjunk ennyire előre.

A sorozatban a gomba egy mutációja miatt az emberekben is képes életben maradni, és gyilkos lényekké változtatta őket.

Fontos különbség a sorozat és a videojáték között, hogy még a videojátékban elsősorban a levegőben terjedő spórák fertőztek, addig a sorozatban nincsenek jelen a spórák és leginkább harapás útján terjed a fertőzés.

Akárcsak az első rész, a The Last of Us sorozat második része is egy különleges bejátszással, visszatekintéssel kezdődött.

A flashback helyszíne Indonézia, ahol Jakartában járunk 2003 szeptember 24-én, amikor Ibu Ratna az Indonéz Egyetem mikológiai professzora megtudja, hogy a Cordyceps gombafertőzést találtak egy emberben, majd nem sokkal később azzal szembesül, hogy emberi harapásnyom található a lábán.

A professzor megvizsgálja a testet, majd közlik vele, hogy az eset 30 órával ezelőtt történt, amikor egy Jakarta nyugati felén lévő gabonaüzemben egy egyébként teljesen egészséges nő hirtelen erőszakos lett és rátámadt négy munkatársára, amelyből hármat meg is harapott.

“Tökéletes táptalaj”

Hirdetés

– mondja a gabonaüzemre reagálva Ibu Ratna.

Tudni kell, hogy Indonéziában van az egyik legnagyobb lisztgyár a világon, így ez a magyarázata, hogyan terjed végül el a fertőzés rövid idő alatt világszerte.

A cordyceps kezdeti kitörését tehát a szennyezett liszt terjesztette, ezt a sorozat alkotói is megerősítették.

“A lehető legjobban meg akartuk alapozni az egészet tudományosan” -mondták az alkotók.

Persze tudományosan még mindig hihetetlenül kicsi az esélye, hogy a szóban forgó gomba úgy mutálódjon, hogy elviselje az emberi tetszőmérsékletet.

Azonban a globális felmelegedés egyértelműen neki dolgozik…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.