Misztikum

Rejtélyes, kőbe vésett tenyérnyom tartja lázban a világot: Jézusé, vagy a templomosok hagyták hátra?

Még a régészek is tanácstalanul állnak, az Izraelben megtalált tenyérnyommal kapcsolatban.

Többféle elmélet látott időközben napvilágot.

Egyesek szerint Jézus kezének tenyérlenyomata, mások a templomosokhoz kötik, de vannak sokkal földhözragadtabb elméletek is.

Hirdetés

Különös felfedezés egy várfalon

Egy különleges, középkorban kőbe vésett tenyérnyomot találtak egy vízzel soha fel nem töltött egykori várárok falán, amely az 1099-es keresztes hódítás előtti muszlim időkben Jeruzsálem várfalait kívülről biztosította

– közölte szerdán Izraeli Régészeti Hatóság (IAA).

A mai várfal melletti I. Szulejmán szultán utcában felújítják az útfelületet, és a munkálatok során régi korok építészeti nyomaira leltek, és ezért ki kellett hívni a régészeket, akik egy, a 10. században már fennálló, de talán korábban épített száraz árok maradványait tárták fel.

A várost egykor körülvevő árkot védelmi okokból építették, hogy megfékezze a lovakon és ostromgépezettel érkező középkori hódítókat.

A keresztes lovagokhoz köthető időben

A korabeli feljegyzések szerint a keresztes lovagok ostromuk kezdete előtt feltöltötték ezt az árkot, hogy eszközeikkel és katonáikkal közelebb kerülhessenek a falakhoz.

A nagyvilágban általában feltöltötték vízzel a várárkokat, azonban a Szentföldön található középkori, többször a keresztesek építette várak körül száraz árkok húzódtak, mert nem volt víz a megtöltésükhöz.

Az európai erődök és kastélyok köré ásott, vízzel teli árkok jól ismertek.

A jeruzsálemi védmű száraz árok volt, amely mélységével és szélességével lelassította a katonák mozgását

– hangsúlyozta az IAA Facebook-oldalán Zubair Adavi, az ásatásokat vezető régész.

Hirdetés

Rejtett alagutak, titkos erődítmények

„Ráadásul a város erődítményei között rejtett alagutak is voltak, amelyeket az IAA régészei már korábban feltártak.

Ezekből az alagutakból előbújtak a város védelmezői, lecsaptak az ellenségre, és egy szempillantás alatt visszatértek a városba”

– ismertette a részleteket az igazgató.

„Nem tudjuk, hogy a kézlenyomatot vandalizmusból, csínytevésként faragták-e a kőbe, vagy jelképez valamit, és valójában valamilyen irányba mutat”

– magyarázták a kutatók az árok mélyén talált rejtélyes vésetről.

Ha jelképez valamit, lehet akár Jézus keze is?

Egyes hajmeresztőbb, de egyáltalán nem elképzelhetetlen teóriák szerint akár Jézus tenyerét is ábrázolhatja a tenyérnyom, ha valóban valamiféle szimbólumról van szó.

A Jézus tenyérnyomához köthető különféle legendák szerint – ezek nem bizonyítottak, csak szóbeszédekből fennmaradt történetek – a világ számtalan pontján megtalálhatók hasonló tenyérlenyomatok, melyek mind ugyanazon személyhez, Isten fiához köthetők és a világ rejtett szakrális pontjait kötik össze a bolygón.

Megint mások a templomos lovagokhoz kötik a tenyérlenyomatot.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!