CímlapsztorikÉrdekes világTudomány

Ismeretlen, fémgolyó okozza földrengéseket a Föld belsejéből? Tudósok megdöbbentő dolgot tártak fel

Ausztrál szeizmológusok az elmúlt évek jelentősebb földrengési adatainak elemzése után találtak egy ötödik réteget, a legbelső magot, ami olyan lehet, mint egy tömör vasgolyó

– számolt be róla a CNN.

Új, döbbenetes felfedezés írhat újra minden tudást a Földünk belsejéről?

Mindezidáig a tudósok között konszenzus volt abban, hogy a kéreg alatt négy főbb földszerkezeti réteg található: a felső és az alsó köpeny, az alatt pedig a külső és belső mag.

Hirdetés

Most azonban ausztrál szeizmológusok az elmúlt évek jelentősebb földrengési adatainak elemzése után találtak egy ötödik réteget, a legbelső magot, ami olyan lehet, mint egy tömör vasgolyó

– írja a CNN.

A legbelső mag létezését körülbelül 20 évvel ezelőtt feltételezték először.

Azonban Dr. Thanh-Son Phạm, az Ausztrál Nemzeti Egyetem Földtudományi Kutatóintézetének tagja szerint most újabb bizonyítékot találtak a hipotézis igazolására.

A kutatók mintegy 200, az elmúlt évtizedből származó, 6-os vagy annál nagyobb erősségű földrengés adatait elemezték.

Szeizmikus hullámok és földrengések

E során olyan szeizmikus hullámokat elemeztek, amelyek közvetlenül a Föld középpontján haladnak keresztül, és a földgömb rengésekkel ellentétes oldalán csúcsosodnak ki.

A hullámok ezt követően visszatérnek a rengés forrásához, a tudósok szerint nagyjából úgy, mint „egy oda-vissza pattogó pingponglabda.”

A vizsgált földrengések egyike Alaszkából indult, a rengés által kiváltott szeizmikus hullámok pedig valahol az Atlanti-óceán déli részén „pattantak vissza”.

Ezt követően elemzésnek vetették alá a hullámok terjedési idejét, mely során változásra bukkantak, ami azt bizonyíthatja, hogy a belső mag legbelső régiójában más a kristályos szerkezet, mint a külső rétegben.

Hirdetés

Mindez arra utalhat, hogy a Föld evolúciós idővonalának egy pontján történt valami jelentős, globális esemény, ami változást eredményezett a Föld belső magjának kristályszerkezetében.

A Föld legbelső magja irányíthatja a geológiai folyamatok egy jelentős részét?

Ez egyelőre inkább csak amolyan hipotézis, de egyre komolyabban felmerül.

A Föld magjának forgása és hőmérséklete mind befolyásolhatja azt, hogy mi is zajlik a bolygónkon, akár az ionoszféra vagy a földrengések kipattanása szintjén is.

Nemrég egy kínai kutatás például arra világított rá, hogy a Föld magja megállhatott, majd elkezdhetett visszafelé forogni, ez pedig ciklikusan 60-70 évente bekövetkezhet, komoly, de lassú változásokat hozva az egész planétán.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.