EgészségünkÉrdekes világ

Itthon is megterem, védi a szívet és csökkenti a vérnyomást az Új Világ gyümölcse

Na lássuk, ki az aki tudja, hogy mi ez?

Elképesztő egészségügyi hatásokkal rendelkezik.

Nem ez az egyetlen földicseresznyeféle, ami Magyarországon is megterem.

Hirdetés

A földicseresznyefélék (Physaleae) nemzetsége a burgonyafélék családjába tartozik, külalakjukban azonban inkább a cseresznye és a paradicsom keverékének tűnnek.

A növény – akárcsak a burgonya és a paradicsom – az Újvilágból került Európába, s ma már a világ számos táján termesztik, Afrikától Ázsiáig.

Mexikóban ma is nagyra becsülik a tomatillóként ismert mexikói földicseresznyét; Peruban rokona, a perui földicseresznye népszerű.

Az elnevezés azték eredetű: a miltomatl kimondhatatlannak bizonyult a spanyol hódítók számára, így lett belőle tomatillo.

Ne feledkezzünk meg róla, hogy távoli rokona, a lampionvirág mérgező, és a földicseresznye is kizárólag éretten fogyasztható.

Ha változatosságra vágyunk, érdemes megkóstolni ezt a különleges termést, amely A- és C-vitaminban gazdag, így antioxidánsként hat, illeszkedve a szív egészségét szem előtt tartó étrendbe.

Számos mikrotápanyagot is tartalmaz:

Kiemelkedő káliumtartalma segíthet a vérnyomás szabályozásában.

Vastartalma fontos a vérszegénység megelőzésében, de segíti az immunrendszer megfelelő működését, és az anyagcsere-folyamatokban is részt vesz.

Hirdetés

Rosttartalma és a benne található fitoszterolok a vér koleszterinszintjének csökkentésében játszanak kiemelkedő szerepet.

Növényi táplálék lévén fitokemikáliákban is gazdag: ezek közül kiemelkedik a vitanolid, amelyről már kimutatták, hogy gyulladásgátló hatással rendelkezik:

Ez a paradicsomban és az indiai ashwagandhában is megtalálható vegyület az ízületi gyulladás ellen hatásos.

Emellett állatkísérletek során úgy találták: a vitanolid a különböző rákos megbetegedések (vastagbél-, pajzsmirigy-, emlő-, prosztatarák) ellen is ígéretes eredményekkel kecsegtet.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.