Javítja a szaglást és fiatalítja a testet – a kávé döbbenetes eddig nem ismert hatása
Egy eddig nem ismert jótékony hatásra derítettek fényt. A kávé az egészség és a fiatalság őre?
Egy új angol kutatás, amelyet a Psychopharmacology című szakfolyóiratban tettek közzé megdöbbentő dolgot állít.
Lorenzo D. Stafford és Kaylee Orgill arra voltak kíváncsiak, hogy az embereknek hogyan változik az olfaktorikus érzékenysége és az egyes szagok felismerésére való képessége, miután koffeintablettát vettek be, összehasonlítva azokkal, akik külalakra ugyanolyan, de hatóanyag nélküli placebót kaptak.
Korábbi kutatások azt is kimutatták, hogy a koffein stimuláló hatása főleg az A2A-receptorokra gyakorolt gátló hatásból származik.
Azt is tudjuk, hogy ezek a receptorok megtalálhatók a szaglóhámban, sőt, időskorral a számuk növekszik, ami magyarázhatja, hogy miért romlik a szaglásunk az életkor előrehaladtával.
Az adenozin és a szaglás közti kapcsolatra egy rágcsálókon végzett elegáns kísérlet is rávilágított.
Azt találták, hogy a koffein és egy A2A-receptort gátló szer is fokozta az állatok szaglását, tehát hasonló funkcióval bírt a két vegyület.
Vagyis a kávé fogyasztás nagyban elősegíti a szaglást, annak javulását, méghozzá egyes esetekben drámai mértékben.
Egyesek szerint a kávét lehetne használni terápiaként azoknál, akik covidban vesztették el hosszabb távon a szaglásukat.
A koffeintablettát kapó személyek számottevően jobban teljesítettek a szagérzékenységi feladatban, tehát kisebb mennyiségű n-butanolt is képesek voltak kiszagolni.
Emellett a koffein képes fiatalítani a szervezetet, regenerálni az agyat egy korábbi kutatás szerint.
vagyis a kávé rengeteg mindenre jó és a szervezetünknek igazi energiaforrás minden értelemben.