Érdekes világ

Joe Biden: Putyin háborús bűnös és semmi értelme tárgyalni vele

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke lényegében bejelentet te a harmadik világháború előkészítését. Felkérte a Pentagont a válaszcsapás kidolgozására, ha Putyin atomfegyvert vetne be.

Ugyan felmerült, hogy a G20-országok csúcstalálkozóján Joe Biden és Vlagyimir Putyin tárgyaljon egymással, az amerikai elnök a CNN-nek adott interjújában azt mondta:

A mostani helyzetben semmilyen okot nem lát arra, hogy leüljön Putyinnal beszélni.

Hirdetés

„Azt gondolom, háborús bűnöket követett el”

– mondta Biden az orosz elnökről.

Arról is megkérdezték, pontosan mire gondolt, amikor nemrég arról beszélt, hogy a kubai rakétaválság óta nem volt a világ ennyire közel a nukleáris armageddonhoz.

Biden azt válaszolta: nem gondolja, hogy Putyin taktikai atomfegyvert vetne be, mert ez az oroszok és személyesen Putyin számára is irracionális volna, de onnantól, hogy egy ország vezetője ilyesmiről beszél egyáltalán, már fennáll a lehetőség, hogy valaki hibát követ el és beláthatatlan következményekig jut el a világ.

Arra a kérdésre, hogy megkérte-e a Pentagont, hogy megtervezzék, milyen választ kellene adni, ha az oroszok taktikai atomfegyvert vetnének be, annyit válaszolt:

„Nem kellett kérni a Pentagont.”

Biden arról is beszélt:

Nem tartja Putyint beszámíthatatlannak, szerinte az orosz elnök a saját szempontjai alapján egy racionális döntéshozó, de teljesen elszámolta magát, amikor azt hitte, hogy Ukrajnában boldogan fogják fogadni az orosz megszállókat és gyors, sikeres villámháborút vezényelhet le, ez pedig további irracionális lépésekig vitte el.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.