CímlapsztorikÉrdekes világ

Jöhet a 4 napos munkahét, már terítéken a javaslat!

Akár kevesebb munkával lehetne ugyanannyi fizetéshez jutni – fejtegetik egyes gazdasági elemzők.

Már Európa-szerte készek a javaslatok, és bár eleinte nem mindenki látta benne a fantáziát, sokan pedig működésképtelennek tartották, mára egyre inkább biztos, hogy hamarosan megvalósulhat.

Mi több, standard lehet belőle, azaz világszerte mindne országban bevezethetik.

Hirdetés

Németország legnagyobb szakszervezete, az IG Metell, amely a BMW, az Audi és a Porsche munkavállalóit is képviseli, 28 órás munkahét bevezetését javasolta az új kollektív szerződésekről indult tárgyalásokon.

Majd az ötletre felcsatlakozott a Die Linke radikális baloldali párt, amely szerint az egész gazdaságban 30 órás munkahetet kellene bevezetni.

Ez egy forradalmi változást hozhatna.

Ide tartozik az új-zélandi miniszterelnök korábbi lépése is, aki valóban be is vezette a 4 napos munkahetet, és meglepően jó eredményeik vannak.

És hogy mi igazolja a rendszer hatékonyságát? A közelmúltban számtalan elvégzett tanulmány és rengeteg konkrét kísérlet.

A 18. század végén a 10-16 órás munkahetek számítottak normálisnak.

Aztán érkezett Robert Owen “nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás” jelmondata.

Akkor még csak jól csengő szólás volt, mára azonban ez az elfogadott.

Ma már azonban egyre többen tartják kevésbé hatékonynak és számos kísérlet és kutatás igazolta, hogy rövidebb óraszámban sokkal hatékonyabban és pontosabban, gyorsabban tud dolgozni az ember.

Hirdetés

Ugyanakkor a részmunkaidőben végzett munka hátránya, hogy negatívan érinti, magyarán csökkenti az emberek nyugdíját, és függővé teheti az így dolgozókat másoktól.

Azonban világszerte a technológia, a robotizáció egyre több munkát vesz el az emberektől, így idővel akár az alapjövedelem is megteremthető lenne.

Vagyis egy átmeneti állapotként kevesebb munkával lehetne ugyanannyi fizetéshez jutni – fejtegetik egyes gazdasági elemzők.

A javaslat közvetlen terítéken van az Európai Unióban, Új Zélandon már megtörtént a puding próbája, nagyon pozitív eredményekkel, most pedig a Németeknél rajtolhat el a jövőben.

Hogy hazánkban mikor kerül terítékre?

Bizonyára késve, de abban mindenki biztos, hogy csak idő kérdése, és valamilyen formában itthon is felvetődik majd a 4 napos munkahét rendszere.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.