CímlapsztorikÉrdekes világ

Jöhet a Kárpát-medence újrafelosztása, Magyarország visszakaphatja Erdélyt?

Egy nem hivatalos diplomáciai dokumentum megdöbbentő jövőt fest egyes országok, így Magyarország elé is.

A nyugat-balkáni diplomáciai helyzetre jelenthet megoldást egy nemrég kiszivárgó dokumentum, ami egy nem hivatalos, úgynevezett non paper irat, ami a Nyugat-Balkán újrafelosztását javasolja.

Ha bármi megvalósul belőle, az alapjaiban határozhatja meg a jövőben akár Magyarország követeléseit a visszacsatolandó egykor elveszett területekkel kapcsolatban?

Hirdetés

Miről is van szó?

Egy úgynevezett non paperről van szó, vagyis egy nem hivatalos – sokszor aláírás nélküli – diplomáciai vitairatról, amit a hírek szerint az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek is eljuttattak, és ami radikális megoldást javasol a nyugat-balkáni válságrégióban.

A dokumentum szerint – amelynek másolatát a korábbi pletykák után elsőként április közepén a szlovén necenzurirano.si tette közzé – három szuperállamnak kéne létrejönnie: Nagy-Horvátországnak, Nagy-Szerbiának és Nagy-Albániának.

Ezzel Koszovó eltűnne, Bosznia-Hercegovinának pedig csak a csonkja maradna meg.

Már pusztán a tény, hogy ez az egész napirendre került és ne tabusítják, felveti azt, hogy a jövőben akár Magyarországnak is lehetne jogos felvetése az, hogy dönteni kellene újra az egykor elcsatolt területekről.

Legalábbis persze csak szigorúan elméleti síkon.

Egyébként elméleti síkon ha csak egy 1%-nyi esély, de az ENSZ közbenjárásával is lehetséges lenne visszacsatolni Erdélyt – vélik sokan.

Erdély azért is lehetne jogos, mert az ott élő magyarok jó része román elnyomásban él és egy esetleges népszavazás során bizonyosan vissza szeretnének térni az anyaországhoz.

A népek önrendelkezési joga meg hát ugye ott van…

Hirdetés

De ki merné ezt meglépni és mindennel totálisan szembe menni, egy ilyen tabutémát mint egyfajta csőre töltött puskát, kitenni az “asztalra”?

Sokak szerint nem más, mint maga Orbán, mert ő egy olyan karakterű politikus, aki nem riad vissza attól, hogy teljes szembe szélben haladjon, ha kell, óriási konfliktusokat vállaljon.

Egy ilyen újraelosztásban persze Románia aligha menne bele.

Egy ponton pedig akár fegyveres konfliktusok is felmerülhetnek, és bonyolítja a dolgot, hogy NATO tagok vagyunk.

Nagyon nagy valószínűsége, hogy marad minden a régiben, de a most napvilágot látott non paper egy precedenst is teremthet.

Egyes szélsőségesebb vélemények szerint ugyanis eljöhet a háború nélküli határátrajzolások kora, amikor különféle közös megállapodásokkal, alkukkal és egyezményekkel lehet majd újrarajzolni a határokat.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.