Érdekes világ

Jön az uniós digitális oltási igazolvány, ami leváltja a magyar védettségi igazolványt

Pár héten belül érkezik, kiszivárogtak a részletek, óriási fordulat jöhet!

Leghamarabb néhány napon belül, kevésbé optimista esetben május végéig összejöhet az intézmények közötti alku az uniós digitális oltási igazolványról, így tartható az a cél, hogy június 21-re jogszabály legyen az EU-n belüli nyári utazást megkönnyítő vívmányról

– írja a portugál soros elnökség berkeiből származó magasrangú informátorra hivatkozva a Politico.

Hirdetés

A friss jelzés szerint azt akarja, hogy már júniusban minden tagállamban működjön az új uniós rendszer, azaz a digitális irat képes legyen rögzíteni, ha valaki igazolt fertőzött volt (a gyógyulás dátuma is fontos), vagy megkapta első/második oltását (ezek dátuma is fontos), illetve a friss koronavírus-tesztjeinek eredményét.

Az Európai Bizottság azt is el akarja érni, hogy a nem nyaralási célú, tagállamok közötti utazások, azaz az emberek szabad mozgása is minél előbb visszaállhasson a most lefektetett szabályok mentén.

A tervezett hat hetes időintervallum kapcsán érdemes tudni, hogy a tagállamokat törmörítő Tanács által elfogadott álláspont értelmében átmenetileg, egy hat hetes időszakra még párhuzamosan léteznének a nemzeti és az uniós igazolványok, majd ennek leteltével az előbbit megszüntetnék.

Ezzel és a minél magasabb itthoni átoltottság ösztönzésével függhet össze az, amit múlt héten Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelzett, miszerint

AUGUSZTUSIG MÉG AZ ITTHON KIADOTT VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNYNAK LESZ FONTOS SZEREPE A NYÁRI FESZTIVÁLOK ÉS TÖMEGRENDEZVÉNYEK LÁTOGATHATÓSÁGA KAPCSÁN.

Aztán a tervek szerint az uniós oltási igazolványok addig maradnának használatban, ameddig a WHO a világjárványt befejezettnek nem nyilvánítja.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.