EgészségünkTudomány

Jönnek a rovarlisztes kenyerek, tücsköt-bogarat etetnének a magyarokkal? Van egy kockázat, amiről senki sem beszél!

Tücsköt-bogarat összehordunk: tényleg a rovarok oldják meg az élelmiszerválságot és érkezhetnek a rovarlisztes kenyerek Magyarországon?

A szakértő válaszol – Van egy nagy kockázat, amelyre kevesen gondolnak…

Jön a sáskahad, rászabadul az európai piacokra

Jöhet a rovartenyésztés ipari szintű beindítása Európában.-

Hirdetés

Te megennéd azt a kenyeret, amelybe tücsöklisztet kevernek?

Manapság már a csapból is ez folyik, vagy legalábbis a Távol-Keleten forgatott valóságshow-kban… ám a celebjeink még nem szoktak hozzá az „ízeltlábúakból készült vacsorához”.

A rovarok potenciális fehérjeforrásként szolgálhatnak, mert jól hasznosíthatók, kellő módon emészthetők előzetes feldolgozás alapján.

Az európai régióban élelmiszer-biztonsági szempontból csak porítva vagy fagyasztva kerülhetnek forgalomba.

Ezeket a bizonyos rovarfajtákat új élelmiszerként már az Európai Unióban is engedélyezték. Nagyon alapos utánajárás és biztonsági elemzések zajlottak a háttérben.

Nem minden rovar ehető, s a számos fajta közül néhánynak a fogyasztását tartják jelenleg biztonságosnak. Ilyen például a fekete katona-légy, a közönséges lisztbogár, az alombogár a, házitücsök, és így tovább.

Jönnek a rovarlisztes kenyerek?

A nyugattól annyiban különbözünk, hogy a magyar szabályozás szigorúbb, kevésbé elfogadó, de már vannak bevizsgált rovartípusok, amelyek hazánkban is kereskedelmi forgalomba kerülhetnek a közeljövőben.

Fehérjegyártásra, dúsításra- (pl. kenyerekbe, pékárukba keverve), és más élelmiszerek készítésére lehetnek alkalmasak a rovarlisztek

– mondta Schmidt Judit dietetikus szakértő a sajtó megkeresésére.

Hirdetés

“Nagyon erős szempont az érzékszervi undor.

Egyrészt persze, megoldást jelenthet a rovartenyésztés ipari szintű beindítása a régióban, de óriási kérdést jelent az elfogadtatás, illetve az ehhez kapcsolódó marketingüzenetek megfogalmazása.”

Kockázata is lehet a rovarevésnek, további vizsgálatok szükségesek

„Ami kockázat lehet, hogy nem vagyunk eléggé tisztában azzal, milyen allergén veszélyekkel rendelkeznek ezek az új élelmiszerek, amelyeket korábban nem fogyasztottunk.

Erre egyelőre kevés a vizsgálat és a precedens.

Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy azok, akik halakra, puhatestűekre, rákokra, kagylókra allergiások, potenciálisan allergiások lehetnek a rovarokra is”

– említi a dietetikus.

Míg Távol-Keleten és Afrikában lehet, hogy mindennapos a sült szöcske, az európai gyomor nem erre van kihegyezve – emelte ki még a szakértő.

Ezen felül arról sincs jelenleg elég adatunk, milyen allergiát vagy érzékenységet idézhet elő, vagy a rovarlisztes élelmiszerek okozhatnak-e emésztési problémát, illetve milyen hatással lehet a kitin az emberi szervezetre, ha belekerül az ételekbe”

– számolt be a szakértő a felmerülő kockázatokról.

Fontos felhívni a figyelmet azonban arra, hogy ez az egész nem kötelező jelelgű dolog.

A rovarok alternatív fehérjeforrást jelentenek majd, nem pedig kötelező jellegű dolgot. A szélesebb körű elfogadásával és növekvő mértékű fogyasztásával az állattenyésztés ökológiai lábnyoma szinten tartható, de akár csökkenthető is lehet.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!