CímlapsztorikÉrdekes világ

Jóval olcsóbb a Pick szalámi a németeknek mint nekünk: a cég már magyarázkodik

A jelentős árkülönbségen rengetegen kiakadtak…

Egyesek azt vetették fel, hogy külföldre viszik a finomabb, “jobb” árut, mivel a nyugatiak, a németek “kényesek” a minőségre és még olcsón is kapják, nekünk, magyaroknak meg jó drága és sz-r is…

A kép illusztráció!

Hirdetés

A közösségi médiában a napokban is végig söpört az információ, miszerint néhányan arra hívták fel a figyelmet a közösségi médiában, hogy az – idehaza a jólét egyfajta szimbólumának számító – Pick szalámi már Németországban is sokkal olcsóbb, mint Magyarországon.

Tavaly októberben például idehaza 9700 forint volt kilója, míg odakint 6800.

Ehhez még hozzátehetjük, hogy a német és magyar átlagfizetések közt is van azért némi különbség, ami tovább árnyalja a képet.

Így nekik ez még inkább meg sem kottyan, mi magyarok pedig jó drágán vagyunk kénytelen megvásárolni.

Általában egy magyar cég ha valamit el tud adni külföldön, akkor a bevett stratégia az, hogy még drágábban adja, mivel a külföldieknek, nyugatiaknak van pénze és gond nélkül ki fogják fizetni az adott magasabb árat.

A Pick szalámi esetén ez valamiért nem így van és nem is az első ilyen eset…

Az infláció és a háború, gazdasági válság előtt is hasonló információ terjedt, nagy megrökönyödést kiváltva ezzel az emberekben.

A sajtó is megkereste a Pick Szeged Zrt.-t, hogy adjanak magyarázatot a jelenségre, amely már a magyar vásárlók ingerküszöbét is átlépte.

Az egyik szerepet játszó tényező a hazai magasabb áfa, ami Németországban a szalámi esetében 7 százalék, nálunk pedig 27, de nemcsak önmagában ez.

Hirdetés

„Pick márkanév alatt sokféle szalámi található meg a piacon, így könnyen eshetünk abba a hibába, hogy különböző típusú, illetve eltérő minőségű termékek árát próbáljuk meg összehasonlítani.

Magyarországon is vannak olcsóbb Pick szalámik és drágábbak az összetételtől, az érlelési időtől, a hústartalomtól függően”

– magyarázta a gyártó, hogy miért nem jó az almát összehasonlítani a körtével.

Másrészt a kereskedői gyakorlat is szerepet játszhat az eltérő árakban, Németországban nem ritka, hogy beszerzési ár alatt értékesítenek termékeket, hogy ezzel is becsalogassák a vevőket a boltokba, ez viszont Magyarországon jogszabály által tiltott.

A Picknek mindenesetre nincs hatása arra, hogy a kereskedelmi partnerei milyen árrést alkalmaznak az áruinál.

Évekkel ezelőtt pedig egy másik magyarázatként tűnt fel az, hogy:

Az árában közrejátszik, hogy az ÁFA lényegesen alacsonyabb ott, mint Magyarországon, és az is, hogy jelentősen többet adnak el, mint itthon.

Megint egy másik magyarázat már konteósabb, de akár ez is lehetséges, bár senki sem bizonyította még be:

Mégpedig egyesek azt vetették fel, hogy külföldre viszik a finomabb, “jobb” árut, mivel a nyugatiak, a németek “kényesek” a minőségre, nekünk, magyaroknak meg jó a sz-r is…

Ki mit gondol?

Mi lehet a teljes igazság?

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.