Tudomány

Lakott volt az egyik bolygószomszédunk: szakértők döbbenetes bizonyítékokat tártak a világ elé

Több milliárd éven keresztül is lehetett rajta élet, 700 millió éve egy kataklizma “mosta le” róla az egészet.

Szenzációs tudományos felfedezés írhatja át a Vénusz történelmét

Nem akármilyen tanulmány látott napvilágot, mely egyenesen azt állítja a rendelkezésére álló információk alapján, hogy a Naprendszer egyik legmelegebb bolygóján egykor élet lehetett.

Sőt, az életnek volt ideje is megfelelően kifejlődni, így akár egy fejlett civilizáció is létezhetett rajta.

Hirdetés

Már az 1980-as években találtak olyan nyomokat a felszínen a NASA Pioneer segítségével, melyek arra utaltak, hogy a Vénusz rendelkezett sekély óceánokkal, ezek pedig hosszú időn át megvoltak. Ez okozta azokat az eróziós nyomokat, amiket később észrevettek a csillagászok.

Bár napjainkban a Vénusz egy élhetetlen bolygó, melyen igazi pokol uralkodik, korábban ez nem volt így.

A NASA Goddard Űrtudományi Intézet új számítógépes modellezése azonban arra utal, hogy az óceán két-három milliárd évig is létezhetett a Vénuszon.

Egykor burjánzó élet és egy civilizáció lakhatta

Bár a Vénuszon jelenleg 90-szer nagyobba légnyomás a Földi légnyomásnál, valamint túl magas a szén-dioxid tartalma, valamit a hőmérséklete is pokoli a maga 462 Celsius fokával, a bolygó korábban alkalmas volt az életre.

A Vénusz ugyanis több milliárd éven keresztül egy stabil éghajlattal rendelkezett, valamint a felszín és a légkör tele lehetett az élet építőköveivel.

Ez a fajta állandóság pedig utat engedhetett az első mikroorganizmusok, majd később a bonyolultabb életformák kialakulásának.

A Vénusz ugyanis a kialakulása utáni szakaszban elkezdett drasztikus mértékben lehűlni, ez 4,2 milliárd évvel ezelőtt indulhatott meg

A legtöbb kutató úgy véli, hogy a Vénusz túl van Naprendszerünk lakható zónájának belső határain, és túl közel van a Naphoz, hogy folyékony víz legyen a felszínén. Ám az új tanulmány szerint ez nem igaz.

A jelenlegi számítások azt találták, hogy a Vénusz napjainkban is képes lenne fenntartani egy bizonyos szintű életet, bármennyire is mostohának tűnnek a körülmények.

Hirdetés

Egykor akár egy egész fejlett civilizáció otthona lehetett. Persze adódik a kérdés, hogy akkor eddig miért nem bukkantunk ennek a nyomaira a felszínen.

Körülbelül 715 millió évvel ezelőtt a légkört a nitrogén uralhatta, nyomokban szén-dioxiddal és metánnal – hasonlóan a mai Földhöz -, és ezek a feltételek a mai napig is stabilak maradhattak volna.

700 millió éve egy kataklizma törölt el mindent

Egyrészt a Vénusz soha nem volt a NASA látókörében úgy, mint a Mars. A felszínen viszonylag kevés kutatás folyt pedig könnyen lehet, hogy egykori élet nyomait találnánk meg egy alaposabb expedíció során.

A Vénusz több milliárd éven át lakott lehetett, de egy körülbelül 700 millió éve bekövetezett kataklizma mosott el mindent a felszínről, és változtatta azzá az égitestet, ami most is.

Egy forrongó kopár planétává.

Egy intenzív vulkáni tevékenység körülbelül 700 millió évvel ezelőtt átalakította a Vénuszt. Az egyik lehetőség, hogy nagy mennyiségű magma indult a felszín irányába, és az olvadt kőzetekből szén-dioxid került a légkörbe.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!