CímlapsztorikÉrdekes világMisztikum

Ma is használt Indián találmányok: már azelőtt ismerték, hogy Kolumbusz elérte Amerikát

Erről bezzeg nagyon keveset beszélnek. Pedig a mai napig lenne mit tanulnia a világnak az ősi indién közösségektől…

Amikor 1492-ben az első európai telepesek megpillantották Amerika partjait, még nem is gondolták, hogy valójában számos dologban ők fognak majd tanulni az ott élő őslakosoktól, sem mint fordítva.

Egy hihetetlenül magas kultúrának adott otthont a sokak szerint Kolumbusz által felfedezett kontinens, bár a felfedezés tényét ma már egyre többen vitatják, de ez már egy másik történet.

Hirdetés

Sokan nem tudják, és a történelemkönyvek sem nagyon említik, hogy ma is rengeteg olyan dolgot használunk a világban, ami valójában ezektől az ősi indián törzsektől ered, vagyis ők találták fel őket.

Vagyis már Kolumbusz előtt feltalálták a fecskendőt, ismerték a fogamzásgátlót és a fájdalomcsillapítót is. Találmányaik sora természetesen nem ér itt véget.

Természetes fogamzásgátló

A navahók sokkal azelőtt szedték a litoszpermsav-tartalma miatt fogamzásgátló hatású gyöngykölest, mint hogy a gyógyszerésztudomány feltalálta volna ezeket a pirulákat.

Fájdalomcsillapító a gyógyszerek kora előtt

Az amerikai őslakos indiánok úttörők voltak a fájdalomcsillapításban is: a csattanómaszlag gyökeréből készítették, illetve fekete fűzből. Utóbbi szalicint tartalmazott, ami a mai aszpirin fontos hatóanyaga.

A cumisüveg

A cumisüvegek az irokéz indiánoktól származnak: ők szárított medvebélből és madártollból készítették az eredeti verziót.

Ősi “síszemüveg”

A mai síszemüveg elődje a sarkvidéki inuitok találmánya volt: fából, csontból, agancsból és bőrből készült a hóról visszaverődő fény ellen.

Az első fecskendők

Szinte hihetetlen, de az amerikai őslakos indiánok a fecskendő használatában is lekörözték Európát: állati hólyagból és madárcsőrből készítették ősi injekciós tűiket.

A mai függőhidak elődei

A mai függőhidak – mint az amerikai Golden Gate híd vagy a budapesti Széchenyi lánchíd – az inkák találmányának, a kötélhídnak az utódjai.

A szájvíz ősét is ők fedezték fel

Észak-Amerika több őslakos indián törzsében, például a mohikánoknál is használatos volt a mai szájvíz őse: az alaszkai aranyfonál nevű növényből készítették.

Hirdetés

Függőágyak

A függőágy az észak-amerikai őslakos indiánok találmánya: állítólag maga Kolumbusz is megirigyelte tőlük a kényelmes, két fa közé függesztett pihenőalkalmatosságot.

A tengerészek követték a mintát, és egykettőre elterjesztették a világban.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.