Érdekes világ

MA van a világvége? Egy tudós szerint a Földi élet a érhet véget

Június 21-re esik az ősi, félre számolt maja kalendárium “vége”

– állítja. Vajon ma történni fog valami?

Nektek mi volt a legemlékezetesebb világvégétek, amit hallottatok?

Hirdetés

A kétezres éveket megelőzően már a 90-es években is rengeteg világvége teória és jóslat terjedt el.

Összeszedtük a legérdekesebbeket.

Tényleg ott tartunk ma, hogy hinni kell egy világvégében? Az utóbbi években számtalan alkalommal “pusztult el a Föld” és az emberi civilizáció.

A valóság az, hogy a múltban is számos nagy, említésre méltó, emlékezetes világvége volt.

Napjainkban alig egy hete jósolta meg egy tudós, robbantva ezzel a hírbombát, miszerint a maja jóslatot félreszámolták, és nem 2012 december 21-én ér véget a világunk, hanem 2020 június 21-én.

A hibát azzal indokolta, hogy a gergely naptár szeirnt máshogy kell elvégeznia dátum számítását.

A mai napon eljött az idő, ám egyelőre sehol semmi, ugyanakkor viccesen megjegyezhetnénk, hogy 21-e éjfélig még bármi történhet…

Már az aztékok is megjósolták

Az aztékok 5 olyan világkorszakról beszéltek, ahol a pusztulás után a Föld újra benépesül. Az első vége az volt, hogy az embereket jaguárok falták föl; a másodikban életben maradtak, de majmokká változtak; a harmadikban tűzeső, míg a negyedikben özönvíz végzett velük.

Az ötödik korszak embereinek pusztulását majd földrengések okozzák (ez még hátravan).

Hirdetés

992 világvégéje

960-ban a tudós Thüringiai Bernát okozott Európában nagy ijedelmet azzal a bejelentésével, hogy számításai szerint a világ még 23 évig fog tartani. Saját halála (992) később következett be a megjósolt nagy esemény időpontjánál.

1189 szeptember

1179-ben Juan de Toledo asztrológus pamfletet tett közzé, miszerint a világnak akkor lesz vége, amikor minden (akkor ismert) bolygó a Mérleg csillagképben fog tartózkodni. (Ha ebbe a követelménybe beszámítjuk a Napot is, akkor ennek az eseménynek szeptember 23-án 16:15-kor kellett volna bekövetkeznie greenwichi idő szerint (vagy ugyanabban az órában az új naptár szerint október 3-án).

A bizánci császár befalaztatta palotája ablakait, az angliai Canterbury érseke pedig vezeklési napot hirdetett meg. Bár a bolygók említett együttállása megtörtént, a világvége elmaradt.

Ez volt a legdrámaibb özönvizes világvége-jóslat. 1523 júniusában brit asztrológusok megjósolták, hogy a vég Londonban fog kezdődni, óriási árvízzel. Az elméletet Johannes Stöffler állította fel, a Tübingeni Egyetem matematikatanára, aki szerint a Jupiter, a Szaturnusz és a Mars bolygó a Halak csillagképben állnak majd együtt. Európa számos egyetemén erősítették meg a számításokat.

Több mint 20 ezer ember elmenekült otthonából, a Saint Bartholomew főapátja erődöt építtetett magának, amelyben két hónapra elegendő élelmet és ivóvizet halmozott fel.

Az özönvízre váró emberek hatalmas élelmiszerkészleteket halmoztak fel, nemegyszer fosztogatással.

A gazdagabbak a hegyekbe menekültek vagy bárkákat építettek udvaraikon. Ezen a pánikhangulaton már nem változtatott az sem, hogy Augustinus Niphus, X. Leó pápa kedvelt írója könyvet írt a Stofler-jóslat ellen, mivel V. Károly a Szentszékhez fordult tanácsért.

Amikor eljött a rettegett dátum, még csak egy aprócska zápor sem volt tapasztalható. A műkedvelő asztrológus brandenburgi választófejedelem a számításokat átnézve arra a következtetésre jutott, hogy az özönvíz másfél év múlva Poroszországot sújtja majd.

Más asztrológusok az ellenőrizések után bejelentették, hogy száz évet tévedtek. (1624-ben ugyanezen a napon az asztrológusokat ismét csalódás érte, mivel szárazság volt, és mindenki élve maradt.)

1844 március 14

William Miller, a millerita szekta alapítója 1832-től prédikált az 1844. március 14-én bekövetkező világvégéről. Látomásai nem igazolódtak be, bár hívei hittek neki. Az elmaradt világvége után közölte híveivel, hogy Isten máskorra halasztotta az utolsó ítéletet.

2012 december 21

Ezen a napon véget ért a maja időszámítás tizenkettedik, baktunnak nevezett négyszáz éves ciklusa, ezért sokan azt hitték, hogy ezen a napon jön el a világvége, de legalábbis egy új korszak kezdődik.

A Nibiru nevű bolygó az összeesküvéselmélet-hívők körében volt népszerű, feltételezésük szerint a Nibirunak 2012-ben keresztezni kellett volna a Föld pályáját, összeütközve vele, ezzel bolygónk pusztulását okozta volna.

2020 június 21

Ez pedig a MAI dátum, amikor ez a cikk íródik. Egy tudós arról számolt be a twitteren, hogy a 2012-es maja prófécia a világvégéről valójában csak el lett számolva.

“A Julianus-naptár szerint valójában most még csak 2012-ben vagyunk.

A Gergely-naptárra való átállás után az évente elvesztett napok száma 11

Ez az 1752 és 2020 közötti 286 évvel számolva 2948 nap, amit ha 365-tel, vagyis a naptári év napjainak számával osztunk, éppen 8 év jön ki”

– írta a Twitteren Paolo Tagaloguin.

Valószínű, hogy utólag erről is kijelenthető, hogy nem fog bejönni a jóslat – hozzátesszük, hogy szerencsére…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.