CímlapsztorikÉrdekes világ

Magasabb díjat kérhetnek a biztosítók azoktól, akik nem oltakoztak

Be fogják vezetni a sokak szerint drasztikus és igazságtalan gyakorlatot?

Ma már ott tartunk, hogy egyre több szinten, egyre magasabb helyekről szabják meg a koronavírus elleni harc jegyében azt, hogy milyen keményen és hogyan kellene fellépni az oltatlanokkal szemben.

Új korszak kezdődhet, eddig ugyanis főleg az ösztönzés volt a fő szempont.

Hirdetés

Mostantól pedig inkább a szankciók, a “büntetés”.

Legalábbis ennek az iránya kezd kirajzolódni, több országban ki is jelentették a világban, és ha nem javul itthon a helyzet, akkor minden bizonnyal ugyanez lesz a helyzet itt is.

Most például felmerült, hogy a biztosítók több pénzt kérjenek el azoktól, akik nem éltek az oltás lehetőségével.

Sok munkáltató eddig vonakodott attól, hogy a veszélyhelyzeti engedélyre alapozva előírja az oltás felvételét a dolgozóinak.

Ennek elvi és jogi akadálya eddig sem volt, de mivel ilyen helyzet korábban még nem fordult elő, sok volt a bizonytalanság.

Így is volt példa ilyesmire: egy houstoni kórházhálózat például kötelezővé tette az oltást minden dolgozójának, mire a 26 ezerből 117 munkavállaló pert is indított, de az ügyben eljáró bíró rövidre zárta a dolgot, és az előírás maradhatott.

Hasonló perek rendszeresen indultak a kötelezővé tett oltások ellen. Ezután nem fognak, mert a teljes körű engedély kirántotta alóluk a jogi alapot.

Ugyanígy az egészségügyi biztosítók is elkezdhetnek magasabb díjat kérni azoktól, akik úgy szorulnak kórházi ellátásra a Covid miatt, hogy nem oltatták be magukat.

Becslések szerint 113 ezer kórházi covidos eset lett volna elkerülhető, ami 2,3 milliárd dollárjába került az ellátórendszernek.

Hirdetés

Az Egyesült Államokban eddig az itthon jól ismert gyakorlatnak, a védettségi igazolványhoz kötött belépésnek sem volt nagy divatja, most ez is megváltozhat:

Az új engedélyen felbátorodva a szórakozóhelyek és az üzletek is nagyobb számban kezdhetnek el oltottsági igazolást kérni, ahogy ez például Kaliforniában már látszik is.

Ami félelmetes, hogy amit Amerikában és a világ más részein meglépnek, az egy tendencia része.

Vagyis mint írtuk, előbb vagy utóbb ez a tendencia Magyarországra is elér…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.