CímlapsztorikTudomány

Már csak pár év kérdése a rákellenes vakcina, Karikó Katalin Nobel-díjat kaphat érte

A Moderna vezető orvosa és sok más kutató is azt állítja: évekre van az emberiség a várt áttöréstől: a rákot korábban a fekete halálhoz hasonlóan kisöpörhetjük a bolygóról.

A Moderna vezető orvosa szerint tíz év múlva a rák is gyógyítható lehet az mRNS-oltással.

Javarészt mindezt, mármint az mRNS tehcnológia fejlesztését a hős magyar kutatónőnek, Karikó Katalinnak köszönhetjük.

Hirdetés

Nem véletlen beszélték már a covid világjárvány végén is azt, hogy a kutatónő ezért NObel-díjat kaphat.

Végül ugyan nem kapta meg, de a követező években tényleg elhozhatja a rák ellenszerének kifejlesztése azt a végső szakmai elismerést, ami valóban érhet már egy Nobel-díjat.

Elvégre az egyik legrettegettebb betegség elleni győzelmet jelentené.

A guardian szerint néhány éven belül létrheozhatják azt az oltást, Karikó és csapata, mely milliók, tízmilliók életét mentheti meg világszerte.

Dr. Paul Burton, a Moderna gyógyszergyártó cég vezető orvosigazgatója elmondta, hogy szerinte már öt éven belül képesek lesznek vakcinás kezeléseket kínálni.

Korábban a BioNTech alapítója is optimistán nyilatkozott arról, hogy tíz év múlva már a rákot is gyógyítani lehet majd az mRNS-vakcinákkal.

Ne feledjük, Karikó Katalin és csapata eredetileg 2005 óta egy lehetséges rákvakcinán dolgoznak, így nagyon közel járhatnak már a hatásos ellenszerhez.

Elméletben ez úgy néz ki, hogy az mRNS-alapú, rák elleni vakcina figyelmeztetné az immunrendszert a beteg szervezetében növekvő rákra, hogy megtámadhassa és elpusztíthassa azt anélkül, hogy az egészséges sejteket kár érné.

Leegyszerűsítve a következő lehet majd a folyamat: az orvosok biopsziát vesznek a beteg daganatából, aminek a genetikai anyagát szekvenálják, és azonosítják az egészséges sejtekben nem előforduló mutációkat.

Hirdetés

Ezután egy gépi algoritmus azonosítja, hogy ezek közül a mutációk közül melyek felelősek a rák növekedésének elindításáért, és hogy a mutációk által kódolt abnormális fehérjék mely részei váltanak ki leginkább immunválaszt.

Ezután a legígéretesebb antigének mRNS-eit legyártják, és személyre szabott „vakcinába csomagolva” beadják a betegnek, hogy a szervezete meg tudjon küzdeni a betegséggel.

Ha mindez tényleg valósággá válik és működni fog, akkor a tudományos társadalom egészen biztosan figyelembe fogja venni ezt a következő Nobel-díj odaítélésekor.

Így Karikó Katalinnak minden eddiginél nagyobb esélye lehet majd arra, hogy újabb magyar Nobel-díjasként vonuljon be a történelembe.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!