Érdekes világMisztikum

Mária Magdolna kétezer éves titka döntheti romba az egyházat és a hazugságokat Jézusról?

Jézus egyik legkorábbi követője kétezer év óta a Biblia egyik legtitokzatosabb alakja.

Az egyház azonban sokak szerint nem véletlenül próbálta őt először bemocskolni, majd eltüntetni a Bibliából is.

Mária Magdolna lehet a jézusi tanítás és a Biblia valódi kulcsa?

Kevesen tudják a teljes igazságot Mária Magdolnával kapcsolatban, akit sokan Jézus társának is szoktak tekinteni, noha ezt a Vatikán mind a mai napig tagadja.

Hirdetés

Úgy ír róla, mint „egy asszony a néhány gyógyult nő közül, akit korábban gonosz szellemek és beteges bántalmak sújtottak” (Lukács 8: 1–3).

AZ EVANGÉLIUM SZERINT, MIUTÁN JÉZUS MEGSZABADÍTOTTA HÉT DÉMON FOGSÁGÁTÓL, MÁRIA MAGDOLNA CSATLAKOZOTT TIZENKÉT APOSTOLÁHOZ ÉS AZOKHOZ A NŐKHÖZ, AKIK KÖVETTÉK, HOGY „ISTEN KIRÁLYSÁGÁNAK JÓ HÍRÉT TERJESSZÉK”.

Kimondja azt is, hogy a Magdolna nem a nő vezetéknevét jelöli, csupán azonosítja a helyet, ahonnan Mária származott: Magdala egy galileai város, amely az ősi Palesztina egyik legészakibb régiójában fekszik.

Mária különleges tanítványa lehetett Jézusnak, a rejtélyes tizenharmadik tanítvány?

„Mária Magdolna Jézus korai követői közé tartozik, és a neve nem véletlenül bukkan fel az evangéliumokban, így nyilvánvalóan fontos szerepe lehetett a Megváltó életében

– magyarázta Robert Cargill, az Iowa Egyetem vallástudományi docense, a Biblical Archaeology Review szerkesztője.

Jézusnak több száz, ha nem több ezer követője volt, ám a legtöbbjük nevét nem ismerjük. Ezért van óriási jelentősége annak a ténynek, hogy őt a nevén nevezték a Szentírásban.”

Sőt, Mária szerepe a feltámadáskor is kulcsszerep volt, mivel ő vette észre először az üres sírt és adta hírét a feltámadásnak.

Számos kutató egyetért abban, hogy miután Jézus több nőt is befogadott a követői közé a szolgálatának korai szakaszában.

Ez azt jelenti, hogy az eredeti tizenkét tanítvány helyett jóval több igaz tanítványa lehetett.

Hirdetés

Az egyház reggetett Mária jelentőségétől

Az egyház próbált minden nyomot eltüntetni arra vonatkozóan, hogy Mária jelentősége óriási volt.

Bár Mária Magdolna nem emelkedett vezetővé, jelentősége mégis vitathatatlan.

Ma már apokrif iratok által nyerhetün betekintést a Biblia eredeti, korábbi változataiba, ezekben pedig sokkal több szó esik Máriáról és jelentősége egyértelmű.

Tamás és Fülöp evangéliumaiban például úgy hivatkoznak rá, mint Jézus közeli követőjére, társára, az apostolokéval hasonló személyre.

Hárman voltak, akik folyton az Úrral mentek: az édesanyja, Mária, anyja nővére, és Magdaléna, akit hitvesének hívtak. A nővére (az Úré), az anyja és a hitvese neve ugyancsak Mária volt
– írja Fülöp apokrif evangéliuma.

Mária előtt fedhette fel Jézus a világ legnagyobb titkát?

Az apokrif evangéliumok közé tartozó Mária evangéliuma eredetileg görög nyelven íródott, de kopt nyelven fennmaradt.

Az első ismert változata egy 5. századi kopt papiruszkódexből került elő 1896-ban Egyiptomban, amely Mária Magdolnát Jézus férfi tanítványai fölé helyezte a tudás és a befolyás tekintetében.

Vagyis Jézus több alkalommal olyna dolgokat árult el és értetett meg vele a világ folyásának működéséről, amivel soha egyetlen másik tanítványa sem lehetett tisztában.

A kopt változatból hiányoznak az 1 és 6, illetve a 11 és 14 közötti oldalak, a teljes beszámoló közel fele elveszett.

Ezekkel kapcsolatban vetődött fel, hogy talán maga az egyház “aknamunkája” jóvoltából hiányoznak ezek az oldalak és fontos, a Vatikánra nézve lesújtó információkatz tartalmaznának.

Fülöp ugyancsak apokrif evangéliuma egyértelműen azt állítja, hogy Jézus jobban szerette őt, mint a többi tanítványt, és kijelenti:

„Jézus gyakran megcsókolta az ő Máriáját.” Hogy az arcát, a kezét vagy a száját, azt már soha nem tudhatjuk meg.

A szöveget kikezdte az idő vasfoga, így az ezután következő szó olvashatatlanná vált, ami újabb találgatásokra adott okot a téma iránt érdeklődők körében.

Innen ered a híres Dan Brown regény és a belőle készült film története is.

Azonban a történésze és teológusok felhívják rá a figyelmet: a mai napig nincs semmilyen konkrét bizonyíték Dan Brown feltételezéseire.

Persze ettől még semmi sem zárható ki teljesen.

Talán ténylegesen Jézus társa vagy felesége lehetett?

Míg néhány, korai keresztény megpróbálta visszaszorítani Mária Magdolna befolyását, mások pont az ellenkezőjére törekedtek, és hangsúlyozták azt.

A kétezer éves titok romba dönthetné az egyházat?

Ha valóban létezi ez a titok és ténylegesen arról van szó, hogy Jézus felesége lehetett, akkor azok a feltételezések is értelmez és megerősítést nyerhetnek, miszerint Mária terhes volt a keresztre feszítéskor.

Ez pedig egy szándékos megtermékenyítés volt Jézus és a Szentlélek által, hogy Jézus a saját vérvonalát biztosítsa.

Vagyis Jézusnak egy komplett vérvonala született a kereszthalálát követően, amivel kapcsolatban szintén nem mindenki ért egyet, vannak ugyanis akik szerint nem is halt meg a kereszten, és valamiféle bénító, bódító szer miatt halottnak hitték, majd leszedték a keresztről.

Vagyis a menekülése a keresztről előre kitervelt lehetett – állítja néhány igen hajmeresztő elmélet.

A teljes igazságot azonban senki sem tudja, de a legendák szerint ma is köztünk járhatnak a Sion-rend által védelmezett leszármazottak, akikben Krisztus vére csörgedezik.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.