Érdekes világTudomány

Megfejtették az időutazás nyitját: rájöttek, hogyan lehet utazni a kozmosz “idővonalán”, a multiverzumok létét bizonyíthatja!

Egyúttal végső bizonyíték lehet a multiverzumok, azaz párhuzamos világbuborékok létezésére…

Ez mindent megváltoztathat, amit a világunkról tudunk?

Sokan ismerik az úgynevezett multiverzum elméletet, melyre évről-évre egyre erősebb közvetett bizonyítékokat találnak a tudósok.

Hirdetés

Ez azt feltételezi, hogy a mi univerzumunk mellett számos más univerzum is létezik, s ezek együtt tartalmazzák mindazt, ami létezik és ami létezhet: a teljes világűrt, időt, tömeget, energiát és teret éppúgy, mint a fizika törvényeit és azokat az állandókat, amelyek leírják őket.

A multiverzumokkal kapcsolatban most olyan dolgokra jöttek rá a tudósok, amik az időutazás nyitják, a paradoxonjait is feloldhatják, egyúttal igazolják más világok létezését.

A valaha volt legnagyobb felfedezés előtt állunk – jelentették ki.

Miről is van szó pontosan?

A tudomány szerint a téridő nagy valószínűséggel sík (azaz nem görbült) és végtelen kiterjedésű.

Ebből az következik, hogy egy ponton túl ismétlődések vannak benne, ugyanis a részecskék elrendezésének nagy, de véges számú módja van térben és időben.

Vagyis ha elég messzire távolodunk a téridőben, ugyanazzal az elrendeződéssel találkozunk, más szavakkal: ugyanazzal a világgal, amiben élünk.

Abban a másik világban az „ikertestvér”-ünk lehet pontosan ugyanolyan, mint mi vagyunk, de viselkedhet eltérően, vagy az élete gyökeresen más, mint a miénk.

Mivel az ősrobbanás óta eltelt időben a fény nagyjából 13,7 milliárd fényév távolságra jutott el, a téridő ezen a távolságon túl önálló univerzumnak tekinthető.

Hirdetés

Ez azt jelenti a tudósok szerint, hogy viszs alehet menni az ősrobbanás előtti állapotig, ha a téridő síkon visszamegyünk.

A multiverzumok léte pedig maga az időutazás “megoldása”.

Még Stephen Hawking is azt sugallta, hogy a kvantummechanikának köszönhetően az ősrobbanás végtelen számú univerzumot hozhatott létre, nem csak egyet.

Ha létezik, akkor egy olyan valóság buborékot képez, amely beilleszkedik a tér és az idő szövetébe a saját ismerős világegyetemünk mellett, néhány részecskével, amelyek képesek átváltani a kettő között.

Ezek ma még hihetetlennek hangzó összefüggések.

Pedig az időutazást is megmagyarázhatnák ezen végtelen számú világok létezése.

Ha ugyanis valóban létezik időutazás, akkor tulajdonképpen a múltban megváltoztatott dologtól függően egy adott alternatív valóságba “helyeződik át” maga az időutazó.

Ezzel meggátolva a téridő kontinuum összeomlását, és ezért nem látunk vagy tapasztalunk a való életben menet közben a múltból megváltozott dolgokat.

Ilyenkor ugyanis maga az időutazó kerül át az általa okozott változásoknak megfelelően az adott buborékvilágba

– hangsúlyozzák a kutatók…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kövess minket Facebookon!

Ezzel egyúttal támogatod oldalunkat is.