CímlapsztorikÉrdekes világ

Megtagadta az új szívet egy kórház egy betegtől, akinek nincs oltása a Covid ellen

Annyira kevés a transzplantációkhoz használható szív, hogy azokat azoknak adják, akik szigorú egészségügyi előírásokat követnek

– magyarázta a kórház szóvivője.

Nagy port kavart a hír, hogy egy férfit, akinek nincs Covid elleni oltása, levettek a szívátültetés várólistájáról.

Hirdetés

Levett az új szívre várók listájáról egy férfit a bostoni Brigham and Women’s Hospital, „legalább részben azért”, mert a betegnek nincs oltása a koronavírus ellen

– írja a BBC.

A 31 éves D.J. Ferguson apja szerint a fia, aki tavaly november óta van kórházban, azért került le a várólistáról, mert nem kért oltást.

A kórház szóvivője ennél óvatosabban fogalmazott: mint mondta, annyira kevés szerv áll rendelkezésre a transzplantációkhoz, hogy azt szeretnék, „az átültetett szervet kapó betegnek a lehető legnagyobb esélye legyen a túlélésre”.

Azért, hogy a legnagyobb eséllyel legyen sikeres a műtét, a kórház előír bizonyos életmódbeli feltételeket is a betegeknek, ezek között szerepel a Covid-19 elleni oltás is.

A szóvivő azt is elmondta: nagyjából 100 ezer ember vár új szervre, a többségüknek öt évnél is többet kell várni, akkora a hiány.

Ferguson egy örökletes szívproblémában szenved.

A koronavírus elleni oltásnak lehet mellékhatása a szívgyulladás, de az amerikai járványügyi hatóság szerint ez annyira ritka, ráadásul átmeneti, hogy minden szervátültetésre várót arra biztatnak, nyugodtan oltassák be magukat.

Az apa azonban azt mondta, a fia nem hisz az oltásban.

Hirdetés
Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.