Egészségünk

Megvan a titok: ezért halnak meg ennyien rákban a modern világunkban

Elképesztő okokat tártak fel, emberek millióit lehetne megmenteni vele. Tényleg ennyi lenne az egész?

Ez ellen már akár holnap is tenni lehetne kellő összefogással, vagy egyéni szinteken.

Vagyis akár 24 órán belül meg lehetne felezni a halálos rákbetegségeket.

Hirdetés

Már egy ideje óriási rejtélynek számít az, hogy miért van évről évre egyre több rákbeteg.

Egészen idáig erre senki sem tudott választ adni, ugyanis a modern tudomány előtt is rejtély volt ez az egész.

Most azonban feltártak néhány okot, melyek nagymértékben hozzájárulnak a betegség kialakulásához, ráadásul az is kiderült, hogy ezeknek a tényezőknek szinte minden ember ki van téve a fejlett országokban.

Ráadásul a fő ok elképesztő, ezen még az orvosok is megdöbbentek, mivel ez ellen már akár holnap is tenni lehetne kellő összefogással, vagy egyéni szinteken.

Vagyis akár 24 órán belül meg lehetne felezni a halálos rákbetegségeket.

Természetesen az egyik fő ok a környezeti ártalmak mellett az étkezés, táplálkozás: rengeteg felesleges és feldolgozott, piszkált ételt eszünk, ezek pedig nagymértékben járulnak hozzá a későbbi daganatok kialakulásához.

Egy másik tényező a légszennyezés, kimutatták ugyanis, hogy a nagyvárosban élők évekkel korábban halnak meg átlagban, és sokkal gyakoribb a tüdődaganat előfordulása.

Az egyik legfőbb ok azonban egy olyan dolog, ami ellen már most tenni lehetne.

A Yorki Egyetem és a Hull York Orvosi Iskola közös kutatása kimutatta, hogy nagy bajban vannak azok, akik nem járnak el orvosi vizsgálatra akkor, ha rákra utaló panaszuk van – derült ki egy sajtóközleményből.

Hirdetés

A vizsgálatokra meg nem jelentek 34,6 százalékáról később kiderült, hogy előrehaladott állapotban volt a betegsége, ellentétben a vizsgálatra járók 18,4 százalékával.

Valószínűleg ez az oka annak, hogy a vizsgálatot kerülők 31,3 százaléka a diagnózis után egy éven belül elhunyt, míg az orvosi vizsgálatra járók 19,2 százalékánál bizonyult halálosnak a betegség.

A kutatás összességében kimutatta, hogy a vizsgálatra nem járó embereknél kisebb az esélye a rák kialakulásának (18-ból egy embernél, míg a vizsgálatra járóknál 10-ből egy embernél mutatták ki a betegséget), viszont ha kialakul a betegség, akkor már nagyobb eséllyel halálos, mint az orvosi vizsgálatokra járók esetében.

Az sem mindegy, hogy milyen betegsége alakult ki az illetőnek: az emésztőrendszeri rákfajtáknál például gyakoribb, hogy az emberek kihagyják a vizsgálatot, mert az kellemetlen és kínos is lehet számukra.

A kutatók szerint rendszeres tájékoztatásra lenne szükség ahhoz, hogy az ilyen esetekből kevesebb legyen.

Nem találtuk ezzel ugyan meg a rák ellenszerét, de ha mindenki rendszeresen elmenne szűrésre, vagy már az első gyanús tüneteknél venné a fáradtságot és orvoshoz menne, rengeteg rákfajta halálozási aránya pozitív értelemben javulna.

Egyes becslések szerint évente emberek millióit lehetne vele megmenteni.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!