CímlapsztorikEgészségünk

A tudósok végre megtalálták a megfázás ellenszerét: forradalom jöhet a betegségek terén!

Soha többé senki sem fog megfázni!

Ki hinné, hogy egy napon talán tényleg átléphetünk abba a korba, amikor az emberek soha többé nem fognak megfázni, és ezt az egész nyavalyát csak hírből fogják ismerni?

Egészen eddig vágyálomnak tűnt, most azonban tényleg komoly esély van rá.

Hirdetés

Egy elképesztő kutatás érdekes dolgokkal szolgált ugyanis.

Megvan a megoldás a megfázás megkerülésére

Amerikai tudósok úgy vélik, megtalálták a hétköznapi nátha és egyszerű megfázás neveken ismert nyavalya ellenszerét, és az emögött álló vírusnak a rokonait is képesek megállítani, amelyek súlyosabb tüneteket, akár bénulást is képesek okozni.

A Stanford Egyetem kutatói nem közvetlenül a vírust támadták, hanem azt a sejtjeinkben megtalálható fehérjét vették célba, amely a kórokozó terjedését segíti.

EGEREKBEN ÉS EMBERI TÜDŐSEJTEKBEN TELJES VÉDELMET ÉRTEK EL

Az viszont még további előkészítést igényel, hogy a módszert a petricsészén kívül, élő embereken is kipróbálják.

Jön a rhinovírusok halála?

A meghűlések mögött egy egész hadseregnyi vírus áll, mert a legtöbb ilyen esetet rhinovírus okozza, amelynek százhatvan különféle típusa van, és nagyon könnyen mutálódnak, hogy elkerüljék a gyógyszerek és az immunrendszerünk védőeszközeit. 

A Stanford kutatói viszont arra jöttek rá, hogy nem kell ennyiféle célpontra lőni, sokkal praktikusabb, ha a bejutást segítő egyetlen fehérjét blokkolni.

Elkezdtek sejteket tenyészteni, és szép sorban kikapcsolni bennük olyan fehérjéket, amiket a vírus megtámadhat, és így jutottak el végül a SETD3 nevű enzimet előállító génhez. 

Amikor SETD3 nélküli sejttenyészetet próbáltak megfertőzni, nem jártak sikerrel, és ezzel nemcsak a rhinovírusokat tudták távol tartani, hanem más kórokozókat is.

Hirdetés

Most azért kell várni az emberi kísérletek elkezdésére, mert a tudósoknak sajnos fogalmuk sincs arról, hogy egyébként mire való a SETD3, mi a szerepe a testünkben. 

Már csak csiszolni kell rajta, és pápá megfázás: ÖRÖKRE

Nyilván nem lenne praktikus úgy megszabadulni a bosszantó megfázásoktól, hogy eközben valami más bajunk lesz.

Biztató, hogy a génmanipulált egerek, amelyek teljesen SETD3-mentesen születtek és nőttek fel, életben maradtak, nem láttak rajtuk semmilyen lényeges elváltozást, azt leszámítva, hogy ellenálltak ezeknek a vírusoknak.

A következő lépésben olyan kémiai anyagot kell találni, amely képes utánozni a gén blokkolását, átmenetileg blokkolni az érintett fehérjét, és egyéb mellékhatások nélkül megszabadítani minket a náthától.

Hogy mikor lehet belőle olyan terápia, kezelés, ami véget vethet az egész világon a problémának, még nem tudni.

Minden bizonnyal még évekre vagyunk arról, hogy ez kikerüljön, és rengeteg buktatója lehet még, eleve meg kell vizsgálni, hogy mennyire biztonságos az egész embereken alkalmazva.

Ha azonban minden jól halad, könnyen lehet, hogy unokáink már azt sem fogják tudni, hogy mi az a megfázás, nátha.

Forrás: ​Index

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!