Misztikum

Megvannak a szegek, amikkel megfeszíthették Jézust: világszenzációt jelentettek be régészek

Új kutatási eredmények is alátámasztják azt, hogy a heves vitákat kiváltó római kori szegeket valóban keresztre feszítéshez használták, melyek Kajafás sírjából kerültek elő, akim egyértelműen Jézushoz köthető.

Meglelhetik rajta Krisztus vérét is?

Úgy néz ki, hogy megtalálhatják a Messiás genetikai kódját, és akár még klónozhatják is, ahogyan korábban tudósok egy csoportja állította?

Hirdetés

Elképesztő szenzáció lehet egy most ismertetett igen komoly tudományos kutatásból, melyet két római kori szegen végeztek el.

Az eredméynek ugyanis mindenkit ámulatba ejtettek, nem is akármiért…

Egy friss tanulmány alapján valóban keresztre feszítéshez használhatták azokat a római kori szegeket, melyekkel egy vitatott dokumentumfilm szerint Jézus Krisztust feszítették meg

– írja a Live Science.

A szakértők úgy vélik, hogy a tárgyak Kajafás sírjából származnak, a főpap adta át Jézust a rómaiaknak.

Aryeh Shimron, a csapat vezetője szerint eredményeik nem igazolják egyértelműen, hogy a szegek Jézushoz köthetőek, ugyanakkor megerősítik az elképzelést.

A leletek egy jelöletlen dobozban érkeztek Israel Hershkovitz antropológushoz, korábban pedig az 1986-ban elhunyt Nicu Haas tartoztak.

Haas állítólag egy 1970-es ásatáson találta meg a tárgyakat, jóval Kajafás sírjának feltárása előtt. Simcha Jacobovici 2011-es, sokat vitatott filmjében vetette fel, hogy a szegek eredetileg a főpap nyughelyén lehettek.

Az új elemzésben Simron és kollégái a két szegből származó mintákat vetették össze a Kajafás sírjában találtakkal.

Hirdetés

A vizsgálat során fizikai és kémiai egyezésre bukkantak, emellett egyéb árulkodó jeleket, például a nyughelyben fellelhető gombák nyomait is felfedezték a szegeken.

A leleteken fa- és csonttöredékeket is találtak, utóbbiak már nem elég jó állapotúak a további elemzéshez.

A szakértők úgy gondolják, hogy a szegeket valóban egy keresztre feszítés során használták, ezt igazolja hajlítottságuk is, ami talán a kezek lehullását gátolta.

A tárgyakat azért temethették el Kajafással, mert a korszakban varázserőt tulajdonítottak a keresztre feszítésekhez köthető szegeknek. Mivel a főpapnak komoly szerepe volt Jézus kivégzésében, talán az ott használt szegek is hozzá kerültek.

Hershkovitz szerint érdemes kiemelni, hogy a friss tanulmányban számos egyelőre még nem telejsen megeerőstett elem van.

A szegeken talált csont például származhat egy sírból is, és nem feltétlenül a megfeszítés bizonyítéka.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.