CímlapsztorikÉrdekes világ

Elveszett bolygó a Naprendszerben: komoly bizonyítékokat találtak a csillagászok

Létezhetett a titokzatos bolygó, ami régóta lázban tartja a tudósokat és az emberiséget.

Matt Clement, a Carnegie Tudományos Intézet szakértője csapatával új tanulmányában fejtette ki, milyen bizonyítékok utalnak arra, hogy valóban létezhetett egy ismeretlen bolygó a Naprendszerben, mely később aztán az idők során “elveszett”.

A kiindulási alap az volt, hogy a Jupiter és a Szaturnusz máshol helyezkedetzt el és ezt kiszámolták.

Hirdetés

Ezek alapján derült ki, hogy a Szaturnusz és Uránusz között egy hatalmas jégóriás lehetett, amely egyelőre rejtélyes okokból kifolyólag egyszerűen kilökődött a Naprendszerből.

A szakértők eddig úgy vélték, hogy a fiatal Jupiter háromszor kerülte meg a Napot, amíg a Szaturnusz kétszer, az új vizsgálat ugyanakkor azt mutatja, hogy az arány valójában 2:1 volt.

Clement szerint az ismert rendszerek alapján megállapítható, hogy a miénk különleges az elrendeződését tekintve, a friss eredmények alapján viszont kijelenthető, hogy nem mindig volt ilyen különc.

A szakértő hozzátette, mivel már meghatározták modelljük pontosságát, már arra is fel tudják majd használni, hogy a kőzetbolygók formálódását is megvizsgálják vele.

Az elemzés azt is felfedte, hogy az Uránusz és a Neptunusz pozícióját nagyban befolyásolta a Kuiper-öv tömege.

Ez a régió a Naprendszer külső részén található, és fagyos törpebolygók, illetve aszteroidák alkotják.

A modell alapján úgy tűnik, hogy a két bolygóra egy hatalmas, jeges égitest is hatott, amelyet utóbb kilökött magából rendszerünk.

Fontos hangsúlyozni, hogy ez a bolygó nem azonos a Naprendszer kilencedik bolygójának tartott X-bolygóval (ez esetben az X az ismeretlent jelöli az angolban).

Hogy mi semmisíthette meg a bolygót, azt a mai napig nem tudni, a tudósok egyelőre találgatnak.

Hirdetés

Korábban egyébként egy másik ismeretlen bolygó létezhetett a Mars és a Föld között, amiről a tudomány Theia néven emlékezik meg.

A Theiáról itt írtunk bővebben.

Sokan pedig olyan konteókat is felemlegetnek, melyek azt mondják, hogy a jövőben – senki sem tudja mikor – visszatér egy Nibiru nevű bolygó, melyet a sumerok is megjósoltak különféle pecséthengereken.

Ez a bolygó lesz a Föld végzete, és elpusztít majd minden élőt a bolygón.

Egyelőre a NASA nem akadt a Nibiru nyomára ugyan, de sokan sejtik, hogy a Naprendszer külső peremén valóban keringhet egy ismeretlen kőzetbolygó.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!