Mellrák és daganatok: ezt okozza a kolbász és a szalonna a Rákkutató Intézet kutatásai szerint
Régóta nagy volt már a gyanú, nemrég a WHO -Egészségügyi Világszervezet – mellett az International Journal of Cancer is kimutatta: kapcsolat van a feldolgozott vörös húsok és a rák kialakulása között.
Növeli a mellrák esélyét
Az Egészségügyi Világszervezet – WHO – már korábban közölte, hogy a feldolgozott húsfélék rákkeltő hatásúak lehetnek.
Szakértők azonban óvatosságra intettek a tanulmány megállapításaival kapcsolatban, és arra hívták fel a figyelmet, hogy az egyes nők valóságos kockázata igen csekély, az inkább a népességre kivetítve érzékelhető
-fűzte hozzá a tanulmányt ismertető BBC News honlapjának cikke.
Az élelmiszeripar egyre nagyobb számban hasnál fel ilyen húsokat, ezek pedig rendszerint tele vannak káros anyagokkal, gyakran vegyszerezik őket, vagy “telelövik” tartósítóval.
A feldolgozás tehát nem mentes a kacinogén, azaz rákkeltő anyagoktól…
A Nemzetközi rákkutató Intézet riasztó kutatása
Az amerikai kutatók az International Journal of Cancer folyóiratban publikált munkájukban 15 korábbi tanulmány adatait elemezték, és arra jutottak, hogy azoknál a nőknél, akik sok feldolgozott húsfélét fogyasztanak, 9%-kal emelkedik a mellrák kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik kevés ilyesmit esznek.
Kismértékben növelheti a mellrák kialakulásának kockázatát a nőknél, ha rendszeresen esznek feldolgozott húsfélét, például szalonnát és kolbászt.
z összességében több mint egymillió nő adatain alapuló tanulmány kapcsolatot talált a feldolgozott húsfélék fogyasztása és a mellrák kialakulása között, azt azonban nem tudta világosan bizonyítani, hogy a rákot tényleg ezek a húsfélék okozták-e.
A tanulmány 15 korábbi kutatást elemzett, azok azonban különbözőképpen határozták meg azt, hogy mi számít túlzott fogyasztásnak a feldolgozott húsfélékből.
Az elemzett kutatások a résztvevők elmondása alapján rögzítették, hogy mit ettek, és a későbbi követések során vizsgálták, hogy kiknél alakult ki mellrák.
Ezzel ugyanakkor az a probléma, hogy azoknál, akik különböző mennyiségű feldolgozott húsfélét fogyasztottak, más olyan életmódbeli különbségek is előfordulhattak, ami miatt mellrákjuk lett.
A feldolgozott húsok rejthetik a rák valódi okát
Összességében a tanulmánynak igaza lehet abban a tekintetben, hogy más országokban a kolbász és a szalonna már nem is a hagyományos módon készül, így pedig rengeteg különféle vegyszer, stabilizátor és mesterséges adalék kerül bele.
A kutatók hangsúlyozták, hogy a rákkockázatot a feldolgozott húsfélék okozzák, a vörös húsok fogyasztásánál nem találtak ilyen kapcsolatot.
A WHO a vörös húsokat a feltehetően rákkeltő kategóriába sorolta.
Maryam Farvid, a Harvard Orvosi Egyetemének kutatója, a tanulmány vezető szerzője az eredmények tükrében a húsfogyasztás csökkentését javasolta, de nem tanácsolta az elhagyását az étrendből.
Jelenleg az ajánlott mennyiség napi nem több mint 70 grammnyi vörös hús.
Ezek pedig tényleges megnövelhetik a rák kockázatát…