CímlapsztorikEgészségünk

Mellrák és daganatok: ezt okozza a kolbász és a szalonna a Rákkutató Intézet kutatásai szerint

Régóta nagy volt már a gyanú, nemrég a WHO -Egészségügyi Világszervezet – mellett az International Journal of Cancer is kimutatta: kapcsolat van a feldolgozott vörös húsok és a rák kialakulása között.

Növeli a mellrák esélyét

Az Egészségügyi Világszervezet – WHO – már korábban közölte, hogy a feldolgozott húsfélék rákkeltő hatásúak lehetnek.

Szakértők azonban óvatosságra intettek a tanulmány megállapításaival kapcsolatban, és arra hívták fel a figyelmet, hogy az egyes nők valóságos kockázata igen csekély, az inkább a népességre kivetítve érzékelhető

Hirdetés

-fűzte hozzá a tanulmányt ismertető BBC News honlapjának cikke.

A Titkokszigete.hu már korábban is írt arról, hogy milyen óriási jelentősége van annak, hogyha egy hús feldolgozott.

Az élelmiszeripar egyre nagyobb számban hasnál fel ilyen húsokat, ezek pedig rendszerint tele vannak káros anyagokkal, gyakran vegyszerezik őket, vagy “telelövik” tartósítóval.

A feldolgozás tehát nem mentes a kacinogén, azaz rákkeltő anyagoktól…

A Nemzetközi rákkutató Intézet riasztó kutatása

Az amerikai kutatók az International Journal of Cancer folyóiratban publikált munkájukban 15 korábbi tanulmány adatait elemezték, és arra jutottak, hogy azoknál a nőknél, akik sok feldolgozott húsfélét fogyasztanak, 9%-kal emelkedik a mellrák kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik kevés ilyesmit esznek.

Kismértékben növelheti a mellrák kialakulásának kockázatát a nőknél, ha rendszeresen esznek feldolgozott húsfélét, például szalonnát és kolbászt.

z összességében több mint egymillió nő adatain alapuló tanulmány kapcsolatot talált a feldolgozott húsfélék fogyasztása és a mellrák kialakulása között, azt azonban nem tudta világosan bizonyítani, hogy a rákot tényleg ezek a húsfélék okozták-e.

A tanulmány 15 korábbi kutatást elemzett, azok azonban különbözőképpen határozták meg azt, hogy mi számít túlzott fogyasztásnak a feldolgozott húsfélékből.

Az elemzett kutatások a résztvevők elmondása alapján rögzítették, hogy mit ettek, és a későbbi követések során vizsgálták, hogy kiknél alakult ki mellrák.

Ezzel ugyanakkor az a probléma, hogy azoknál, akik különböző mennyiségű feldolgozott húsfélét fogyasztottak, más olyan életmódbeli különbségek is előfordulhattak, ami miatt mellrákjuk lett.

Hirdetés

A feldolgozott húsok rejthetik a rák valódi okát

Összességében a tanulmánynak igaza lehet abban a  tekintetben, hogy más országokban a kolbász és a szalonna már nem is a hagyományos módon készül, így pedig rengeteg különféle vegyszer, stabilizátor és mesterséges adalék kerül bele.

A kutatók hangsúlyozták, hogy a rákkockázatot a feldolgozott húsfélék okozzák, a vörös húsok fogyasztásánál nem találtak ilyen kapcsolatot.

A WHO a vörös húsokat a feltehetően rákkeltő kategóriába sorolta.

Maryam Farvid, a Harvard Orvosi Egyetemének kutatója, a tanulmány vezető szerzője az eredmények tükrében a húsfogyasztás csökkentését javasolta, de nem tanácsolta az elhagyását az étrendből.

Jelenleg az ajánlott mennyiség napi nem több mint 70 grammnyi vörös hús.

Ezek pedig tényleges megnövelhetik a rák kockázatát…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!