CímlapsztorikEgészségünkTudomány

Működő csodaszerünk van a rák ellen: de meg kell érte szenvedni, nem is akárhogy

Ez lehet a jelenleg egyedüliként működő megoldás: minden kutatás ebbe az irányba mutat. Csak éppen nem lesz elég bemenni egy gyógyszertárba érte.

Van egy elképsztően jó hírünk.

LÉTEZIK a csodaszer a rák ellen és most már elérhető mindenki számára.

Hirdetés

A rossz hír azonban az, hogy nem a gyógyszertárakban kapható, nem is lehet csak úgy megtalálni, és azt is fontos tudni róla, hogy nagyon meg kellé szenvedni érte.

Az elmúlt évek kutatásai azonban mind ugyanabba az irányba mutatnak és bizonyítják, hogy tényleg működik.

Már tényleg csak az a kérdés, hogy az orvosok és az egészségipar mikor kezd végre komolyan népszerűsíteni és venni a fáradtságot az emberek széleskörű tájékoztatására.

A csodaszer ugyanis nem más, mint a testedzés, méghozzá a viszonylag kemény testedzés.

Önmagában persze nem újdonság, hogy a sportolás jót tesz az egészségnek.

Ha nem lenne elég, hogy például bizonyítottan javítja a közérzetet, de még a kognitív funkciókat is, akkor azért is érdemes rendszeresen intenzíven mozogni, mert éveket adhat hozzá a várható élettartamhoz például a kardiovaszkuláris problémák előfordulásási esélyeinek csökkentésével és még számtalan módon, ezeket a hatásokat az elmúlt évtizedekben tanulmányok és vizsgálatok tömkelege bizonyította.

Egy tavalyi, az ezzel kapcsolatos kutatások eredményeit összefoglaló tanulmány első soraiban levonja már a konklúziót:

„A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) jelentése szerint a daganatos megbetegedések 25 százalékát az elhízás és a mozgáshiányos életmód okozza.”

Az emlőrák esetében a kockázat 20 százalékos csökkenését, a vastag- és végbélrák esetében 20-24 százalékos csökkenést mutattak ki a vizsgálatok, de a petefészek, a húgyhólyag, a tüdő vagy éppen a prosztata daganatos megbetegedései esetében is arra mutatnak a vizsgálatok, hogy kimutathatóan kisebb eséllyel alakulnak ki olyan embereknél, akik rendszeresen végeznek testmozgást.

Hirdetés

Az, hogy ez miért is van így, az már kicsit nehezebb kérdés. Természetesen a kutatóknak vannak elképzeléseik.

Az eredmények arra mutatnak, hogy a rendszeres testmozgás növeli például a gyulladáscsökkentő fehérjék mennyiségét a szervezetben, segít a megfelelő mértéken tartani az inzulinszintet, segít beállítani az étvágyat szabályozó hormon, a leptin megfelelő szintjét, javítja a szervezet immunválaszát, javítja a szervezetben élő mikrobioták összetételét, illetve elősegíti a daganatok növekedését gátoló miokinnek nevezett fehérjék kiválasztását is.

A Tel-Avivi Egyetem kutatói egy most közzétett tanulmányukban szintén arra jutottak: a rendszerest testmozgás csökkenti az áttétes rákok kialakulását is.

Ennek mértéke azonban elég megdöbbentő:

adataik szerint húsz éves távlatban 73 százalékkal kisebb az áttétes rákok kialakulásának kockázata a rendszeres, megfelelő intenzitású mozgást végző emberek körében, mint a testmozgást nem végzők körében.

A tudósok elmondták, milyen a megfelelő testmozgás ahhoz, hogy megelőzhessük a rákot:

„Ez azt jelenti, hogy aerob edzés esetén át kell mennie a ’beszédteszten’, azaz hevesen kell lélegeznünk és csak rövid mondatok kimondására szabad képesnek lennünk.

Ha beszélgetni tud közben valaki, akkor túl alacsony az intenzitás. Izomerősítő gyakorlatok esetén olyan súlyokkal kell dolgozni, amelyeket csak 6-12 alkalommal vagyunk képesek megemelni.

Ha ennél többször, akkor a súly túl kevés”

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.