Érdekes világ

NALCN-fehérje: ez lehet a rák terjedésének kulcsa, szenzációs felfedezést tettek

Ez most tényleg mindent megváltoztathat.

Valami olyanra jöttek rá a tudósok, ami miatt újra kell írni az összes orvosi és tudományos tankönyvet a rákról.

Az áttérek működésének mikéntjére derült fény

A szervezetben kialakuló rákos daganat átterjed más szervekre is, áttéteket képez, a Cambridge-i Egyetem kutatóinak új felfedezése arra világít rá, hogy ez pontosan milyen módon zajlik.

Hirdetés

A kutatók a Nature Genetics szakfolyóiratban mutatták be az új eredményeket.

Ez a felfedezés írhat át mindent

A felfedezés szerint a rákos sejtek az egészséges sejtek szállítására szolgáló folyamatot használják ki, eltérítve azt, hasonlóan egy repülőgép-eltérítéshez.

A kutatás során azt vették észre a szakemberek, hogy egerek esetében a sejtekben lévő NALCN nevű fehérjék blokkolásával áttétképzést indítottak be.

A NALCN-fehérje lehet a kulcs mindenhez

Furcsa módon nemcsak a rákos sejtek szervezeten belüli vándorlására került sor azonban, hanem teljesen egészséges sejtek is útra keltek és más szervekhez csatlakoztak, amennyiben az egérből eltávolították a NALCN fehérjéket.

Például egészséges hasnyálmirigysejtek a vesébe utaztak, és ott egészséges vese-sejtekké alakultak.

Az NALCN egy sejtmembránon elhelyezkedő nátrium-ioncsatorna, amely a sejtmembrán elektromos egyensúlyát is befolyásolja, de az még nem ismert, miféle közvetlen módon hat az áttétképzésre.

Az áttér mint rendes testi folyamat?

Az áttét képzés ezek alapján döbbenetesen hangzik, de nem valami abnormális folyamat, és bár csak a rák során találkozunk vele, önmagában nem lenne halálos.

“Pusztán csak” arról van szó, hogy a rákos sejtek ezt a folyamatot használják ki a maguk számára, így elterjesztve magukat a szervezetben .

Nagyon messzire vezethet

„Ha más kutatók is igazolják a felfedezésünket, annak messze ható következményei lesznek a rák terjedésének megakadályozásában, és azt is lehetővé teszi számunkra, hogy sérült szervek helyreállítása céljára manipuláljuk e folyamatot.”

Hirdetés

– mondja Richard Gilbertson professzor.

Ezzel ha belegondolunk, idővel még a károsodott sejteket is kvázi “vissza növeszthetjük”, vagy regenerálhatjuk enyhe túlzással bármilyen károsodásból, hiszen az oda vándoroltatott sejtek vese, máj…stb. sejtekké alakulnak.

Az áttétek kialakulását eddig borzasztóan nehéz volt bármi módon megakadályozni.

A felfedezés azonban segíthet visszaállítani a NALCN helyes működését, s ezzel megakadályozni a rák áttétképzését, a kutatók szerint akár már meglévő gyógyszerekkel is.

Forrás: National Geographic

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.